2012-04-02 17:24:07• hírek • Kocsis Zoltán

Pénzt ad az egyházaknak a Megyei Tanács

A Szatmár megye területén működő egyházak támogatásáról szavazott rendkívüli ülésén a Szatmár Megyei Tanács (MT) hétfő délután. A Csehi Árpád vezette intézmény összesen 1.028.000 lejjel támogatja a tíz elfogadott felekezetet.

A támogatás összegének leosztása lélekszám szerint történt, azaz ún. súlyozás szerint. Ennek következtében a legnagyobb összeget az ortodox egyház kapja, szám szerint 493.000 lejt. A 2002-es népszámlálási adatok szerint a megye lakosságának 50,8%-a vallotta magát ortodoxnak. (A tavalyi népszámlálásról még nem jelentek meg hivatalos adatok vallási hovatartozás tekintetében)

A tíz évvel ezelőtti adatok szerint 18,5%-ot kitevő református egyház 188.000, a 18,03%-ot kitevő római-katolikus egyház 179.000 lejt kapott. Ebből az összegből 168.000 lejt kapott a Szatmár Megyei Püspökség, tízezer lejt a Nagyváradi Püspökség (ide tartozik Tasnád, Királydaróc és Tasnádszántó) és ezer lejt az Avasfelsőfalui Plébánia. A negyedik nagy egyház, a lakosság 7,9%-át felölelő görög-katolikus egyház 123.000 lejes támogatásban részesül.

Az MT pénzt osztott a kisebb felekezeteknek is, így a Pünkösdi Egyháznak (26.000 lej), a Magyar Keresztény Baptista Egyháznak (10.000 lej) is, míg az Evangélikus Egyházkerület, a Kolozsvári Unitárius Egyházkerület, a Zsidó Hitközösség, valamint a Bétel Keresztény Baptista Egyesület egyaránt kétezer lejes támogatást kapott.

A tanács szavazott továbbá két buszútvonal sorsáról. A döntés értelmében a Szatmárudvariban található Sabrina Italy Stile gyárhoz az Exlusiv társaság szállíthatja majd ki a munkásokat, a Szatmárnémeti - Nagymadarász - Királydaróc útvonalon pedig a Septimiu cég kapott személyszállítási engedélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: