2014-11-22 10:22:02• hírek • MTI

Pénzmosás vádjával indítottak eljárást svájci bank ellen Franciaországban

Pénzmosás, adócsalás és törvénytelen banki tranzakciók gyanúja miatt eljárás indult Párizsban az HSBC brit bank HSBC Private Bank nevű svájci leányvállalata ellen - jelentette be a pénzintézet és rendőrségi források is pénteken.

"Eljárást indítottak azok a vizsgálóbírók a svájci HSBC Private Bank ellen, akik azt vizsgálják, hogy a bank teljesítette-e adóügyi kötelezettségeit azon ügyfeleivel szemben 2006-2007-ben Franciaországban, akiknek itt nyújtott szolgáltatásokat" - olvasható a bank által kiadott közleményben. A svájci intézetet 50 millió eurós kaució megfizetésére kötelezte a francia igazságszolgáltatás.

"Továbbra is teljes mértékben együttműködünk a francia hatóságokkal" - hangsúlyozta a bank. A kaució befizetése igazságügyi ellenőrzést von maga után - tették hozzá rendőrségi források.

Az ügyet kirobbantó Le Monde című napilap szerint a nyomozóhatóság számításai alapján több mint 180 milliárd eurót rejtettek el 2006-2007-ben a bank számláiról. Az összeg 106 682 fizikai és 20 129 ezer jogi személytől származott. Az HSBC Private Bank 380 milliárd eurónyi részvényt kezel a világban.

A francia hatóságok álláspontja szerint a pénzintézet adócsalásból származó termékeket kezelt, szervezte a pénzügyi folyamatok homályossá tételét, és törvénytelen eredetű pénzek kifehérítését tette lehetővé több ezer, nagyon jelentős összegekkel rendelkező ügyfelének. A bank ehhez rendőrségi források szerint fedőcégeket használt annak érdekében, hogy a gazdagabb ügyfelek eltitkolhassák a hatóságok elől a vagyonukat.

A hét elején hasonló okok miatt Belgiumban is eljárás indult az HSBC svájci leányvállalata ellen. A brüsszeli ügyészség szerint több mint ezer belga adófizető lehet érintett több milliárd dolláros összegben, amelyet 2003-tól napjainkig kezelt vagy helyezett adóparadicsomokba a bank.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: