2019-06-18 10:16:04• hírek • Bede Emőke

Pénzbírsággal büntethető az a munkáltató, aki nem tartja be a kánikula idején érvényes előírásokat

Akár 1500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal is büntethetők azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején az alkalmazottak védelmére vonatkozó előírásokat – közölte nemrégiben a Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM).

Románia területén az utóbb napokban a hőmérő szála igencsak magasra kúszott, sokak által már kifejezetten kellemetlennek tartott melegek uralták a nappalokat és éjszakákat. Ennek okán a munkaügyi felügyelőség a területi kirendeltségeken keresztül ellenőrizni fogja a hőhullám idején az alkalmazottak munkaügyi védelme érdekében alkalmazandó intézkedések betartását – tájékoztat az ITM.


A munkáltatók kötelesek biztosítani a minimális körülményeket alkalmazottaik egészségének megőrzése érdekében: csökkenteni kell a fizikai tevékenység intenzitását és ritmusát, biztosítani kell a megfelelő szellőztetést a munkahelyeken, váltogatni kell a dinamikus és a statikus jellegű munkavégzést, szüneteket kell beiktatni a fizikailag megerőltető munkavégzésbe, melyek idején a munkások az árnyékban pihennek, biztosítani kell napi 2-4 liter ásványvizet minden dolgozónak, zuhanyzási lehetőséget, illetve a megfelelő munkavédelmi öltözetet és felszerelést. Amennyiben egy munkaadó nem tudja mindezeket megoldani, akkor a szakszervezetetekkel közösen dönthetnek úgy is, hogy csökkentik a napi munkaórák számát, vagy ideiglenesen teljesen be is szüntethetik azt. Utóbbi azonban csak akkor jöhet számba, ha az extrém meleg legalább két napon keresztül tart.


Evidens módon a szinte elviselhetetlen meleg azokat érinti a leginkább, akik a szabad ég alatt dolgoznak, és ugyancsak ők azok, akik a nyári záporoknak, viharoknak is ki vannak téve. Épp ezért a munkaadóknak egy olyan biztonságos fedezéket is ki kell alakítaniuk az alkalmazottaknak, ahova a heves esőzések, szélfúvások és villámlás esetén be lehet húzódni. Ugyanakkor a munkaterületen felállított elektromos berendezések és vezetékek megfelelő védelméről is gondoskodni kell, de nem elhanyagolható a munkagépek és az építkezési állványok biztonságossá tétele sem, hiszen ezek egy-egy erős szélviharban akár emberéleteket is követelhetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: