2011-10-27 16:07:04• hírek • Kocsis Zoltán

Pénz nem számít, mi fizessünk – a román pártok megépítik a gigantikus zászlórudat

Illusztráció (Szatmár.ro)
Illusztráció (Szatmár.ro)

A PSD, a PDL és a PNL közös, „nemzeti” frontot alkotott és megszavazta a grandomán zászlórúd részben közpénzen való építését. Lesz egy óriási oszlopunk, aminek a tetején, bár kevesen látják majd, egy zászló lesz – de legalább fizethetünk. Jó sokat.

„A történelmünkre és a nemzeti öntudatunkra nem sajnálhatjuk a pénzt", jelentette ki a pénteki városi tanácsülésen Dumitru Fanea szociáldemokrata képviselő, Fógel László javaslatára reagálva, aki azt szerette volna elérni: ne fordítsanak közpénzt egy grandomán ötlet megvalósítására. Érdekes módon, például amikor a város tényleges történelméhez kapcsolódó Iparosok Kamarájának megmentéséről volt szó, akkor nem volt rá pénz, mert a négypárti bizottság elvetette a javaslatot. Akárcsak a harmadik híd megtervezéséről...

Csütörtökön viszont a hárompárti, ad-hoc, tisztán etnikai törésvonal mentén megalakult „pártkoalíció"  megszavazta, hogy a Háborús Veteránok Országos Szövetsége által javasolt, hatvan méter magas zászlótartató rúd megépüljön a Decebal híd végében, a Romana téren. Ráadásul jelentős mennyiségű közpénzből: a javaslat készítői ugyanis 60.000 lejes városi támogatásra tartanak igényt, még annak ellenére is, hogy egy korábbi határozat kimondja: a város semmilyen műemlék építésére nem adhat pénzt. A fennmaradó 140.000 lejt az elképzelések szerint a javaslat kezdeményezői teremtik elő. De vajon honnan lehet a kezdeményező öreguraknak ennyi pénzük... Vagy miként kell értelmezni Rodica Popdan PDL-és képviselő elszólását, mely szerint „a pénz nem probléma"? Igazak lehetnek a pletykák, hogy a javaslat mögött Radu Giurca prefektus áll?

A hirtelen alakult nemzeti front két szavazati többséggel elsöpörte az RMDSZ mindkét javaslatát, mely szerint a zászlótartó rúd állítását pusztán a kezdeményezők finanszírozzák, illetve, hogy egyelőre abban egyezzenek meg: ott, a Decebal híd lábánál lévő, virágokkal borított zöldövezetet jelöljék ki egy jövőben felépítendő zászlótartó helyéül.

„Amennyiben önök ragaszkodnak ahhoz, hogy közpénzből is finanszírozzuk az építkezést, akkor ebből idén már biztosan nem lesz semmi. Az év végi költségvetést már megszavaztuk, abból elkülöníteni ekkora összeget nem tudunk. Ráadásul, ha közpénzeket is szeretnének bevonni, akkor ahhoz komplett technikai dokumentáció szükséges, amit eddig senki sem készített", hívta fel a figyelmet Kereskényi Gábor alpolgármester.

„Amikor a polgármesteri hivatal három zászlótartót építtetett a központban, akkor senki nem jött gratulálni. Ezt nem is vártuk persze el, de akkor most nem süssék rám illetve az RMDSZ-re, hogy azért ellenezzük ezt a tervet, mert bajunk van az ország zászlajával", mondta Ilyés Gyula polgármester. Aki ezt követően még keményebb hangnemet ütött meg. „Nem a céllal, hanem annak métereivel van bajom. A zászlótartó oszlopnak a mérete ugyanis túllépi a normalitás határait, ennek következtében pedig az ára is fölülmúlja az ésszerűség határait. Arról nem is beszélve, hogy még senki nem tett elénk egy technikai dokumentációt, amely világossá tegye, hogy mekkora alapot kell egy ilyen oszlopnak építeni, hogy emiatt milyen mértékben kell változtatni a villanyáram-hálózaton, a közvilágítási rendszeren és hogy esztétikailag hogyan illek ez bele a város összképébe".

Fógel László felhívta a figyelmet, hogy a gigantikus zászlótartó miatt több villanyoszlopot is kell majd bontani. „Kérdem én a kezdeményezőktől, hogy ennek a költségeit beleszámolták, vagy ezt is a városnak kell kifizetnie".

A vita nem nélkülözte a komikus elemeket sem, amelyek egyben bizonyították a PSD-PDL-PNL „frakció" tájékozatlanságát is: Dorel Coica javaslatára a háromszög alakú kis „virágoskertből" a körforgalomba tették át a zászló helyét. Csakhogy az a kevés, amit egy hónap alatt megoldottak, azaz az engedélyek és dokumentációk (a csatornahálózatról, a talajviszonyokról, a repülésbiztonsági engedély) mind a „háromszögre" vonatkozik. Szintén vicces volt, amikor Popdan Rodica PD-L-és tanácsos kifogásolta, hogy szoborra van pénz, zászlótartóra pedig nincs. Kereskényi nevetését alig tudta visszatartani, mikor közölte: azokat nem a város finanszírozza, hisz ezt egy korábbi határozat tiltja.

Jövőre készül el a hatalmas zászlórúd a gigantikus zászlóval

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: