2016-06-07 16:02:40• hírek • Szatmár.ro

Pénz mellett kulturális életet szeretnének

Elkészült a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület (SZAFKE) Communitas Alapítvány által támogatott felmérése, amely arra kereste a választ, hogy melyek lennének azok a kulturális és szórakoztató rendezvények, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy a más városban élő fiatalok hazatérjenek.

2015-ben is készült hasonló felmérés és több beszélgetésből kiderült, hogy nem elsősorban a magasabb fizetés az, ami vonzó a fiatalok számára, hanem nagyban hozzájárul a maradásukhoz a város hangulata. Nem csoda, hogy sok szatmári fiatal marad Kolozsváron, Debrecenben vagy Budapesten, tanulmányaik elvégzése után.

"A kérdőívet online és offline is ki lehetett tölteni, de a papíron kitöltött darabokat is bevittük később az online rendszerbe, hogy egyszerűbb legyen a kiértékelés" - tudtuk meg Őri-Pákay Franciskától, a SZAFKE alelnökétől, aki azt is elmondta, hogy tudatában vannak annak, hogy a kérdőívet bár több mint négyszázan töltötték ki, nem felel meg egy komoly, szociológusok által vezényelt felmérésnek, de arra megfelelő lehet, hogy a saját egyesületük munkáját irányba állítsák.

Az egyesület legnagyobb rendezvénye a Szatmárnémeti Utcazene Fesztivál, de partnerei a Music'at Caffe and Pub által szervezett Cseh Tamás Program zenei kínálatának, így ezek a rendezvények is felkerültek a hazai szórakoztató és kulturális rendezvények közé. Kiderült, hogy a fesztivál két alkalom után felsorakozott a Partiumi Magyar Napok mögé fontossági szempontból. A fontossági sorrend pedig ezt az eredményt hozta elvárási szinten: szabadtéri koncertek, fesztiválok, eseménysorozatok, tömegsport rendezvények. Szeretnének még a kérdőívet kitöltők kiállításokat és fiatalos és főleg színes rendezvényeket is.

„Persze nem kell azt hinni, hogy mindössze a pezsgőbb kulturális élet hazavonzza a fiatalokat, mert a kérdéív kitöltői szerint még mindig fontos a jól fizető és a szakmai kihívást jelentő munkahely megléte, de ezeket szorosan követi a sokszínű kulturális élet és a szórakozási lehetőségek" - magyarázta a felmérés egyik fontos részét az alelnök, majd hozzátette, hogy sokan fogalmazták meg a nyílt kérdésre azt a választ, hogy hétköznapokon is szeretnének olyan kisebb eseményeket, amelyek ráveszik őket arra, hogy munkaidő után ne menjenek haza, vagy ha megtették, mégis ki akarjanak mozdulni az este folyamán a televízió és a kanapé vonzásából. Összességében olyan rendezvényeket akarnak, amelyek összehozzák az embereket: klubkoncerteket, kisebb kiállításokat, író-olvasó találkozókat, beszélgetéseket, filmvetítéseket (elsősorban magyar- és művészfilmekre gondolva), valamint könyvásárt- és bemutatókat akarnak. Szeretnék, ha nem csak a városnapok és a már meglévő néhány fesztivál állna rendelkezésükre, hanem hetente lennének események, amelyekből válogatni lehet. Mindezeket összekötnék a meglévő kávézókkal és klubokkal, így a megszokott helyeket is fel lehetne dobni, ugyanakkor lenne lehetőség arra, hogy fiatal művészek bemutatkozzanak.

A felmérés elsősorban a SZAFKE használatára készült, ám bárki válogathat a fentebb felsorolt kívánságlistából, hiszen ezek azok a „kérések", amelyeket mind az itt élők, mind a hazaköltözést tervezgetők szeretnének a városukban látni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: