2013-10-02 10:20:12• hírek • Szatmar.ro

Pénz és immár olimpiai központ nélkül a szatmári tőrözés

Noha még két korosztályos országos bajnokság hátra van az idei versenyszezonból, könnyen lehet, hogy a szatmári tőrözőknek a szerdán kezdődő felnőtt Román Kupával véget is ér az idény. Mindennek oka „természetesen" a pénz, pontosabban annak hiánya. Az elmúlt napokban azonban, ha lehet ezt még fokozni, ennél is nagyobb csapás érte a szatmári vívósportot.

Másfél héttel ezelőtt ugyanis a Román Vívószövetség teljesen váratlanul úgy döntött, 20 év után elköltözteti az olimpiai felkészülési központot Szatmárnémetiből és Bukarestbe viszi. A döntés hivatalos okát nem lehet tudni, ám a szatmári szakemberek a Steauát gyanítják a háttérben. Mindez komolyan veszélyezteti a sportág szatmári jövőjét. Az első távozó máris valószínűsíthető, hisz a 12 éves kora óta Szatmárnémetiben készülő, többszörös korosztályos bajnok brassói Bogdan Dascalu a jövő nyári érettségi után szinte biztosan elhagyja a klubot és Temesváron folytatja.

„A váratlan lépés mögött a steauások állhatnak. Most azt hangoztatják, hogy nulláról akarnak kezdeni mindent a fővárosban, pedig a lépésre semmi alapjuk nem volt, a Szatmárról elkerülő tőrözők szállították az eredményeiket. A mostanában Bukarestbe került tőrözők viszont lassanként elvesznek, nem tudnak eredményeket felmutatni, ez a fővárosban működő női olimpiai központra vonatkozik", jelentette ki Lengyel Éva. A mester a szövetség azon lépését is kritizálta, mely szerint feloszlatta a női és férfi tőr válogatottat.

Ami a szerdán Temesváron kezdődő Román Kupát illeti, a Lengyel Éva, File Attila, Izsáki Arnold által felkészített fiúk a Muresán István, Bogdan Dascalu, Sebastian Flucus, Bodó Benjámin és Bartók Alpár összeállításban lépnek majd pástra. „Egy éremre mindenképpen számítunk csapatban, ahol a Steaua és a Temesvár a favorit, melléjük állhatnánk fel a dobogóra. Muresán kivételével a többi négy által alkotott csapat két hete nyerte meg az U20-as országos bajnokságot, bár még a legidősebb Dascălu is csak tizenkettedik osztályos ", latolgatta az esélyeket Lengyel.

A Dan Suta, Simona Surducan és Izsáki Arnold edzette lányok közül sajnálatos módon csak Varga Anett utazhatott el - pénz hiányában a többiek otthon maradtak. „Anett is a bukaresti központban készül, de mivel ő a junior ob-n a nyolcban végzett, a klub az ő részvételét még fizeti. A lányoknál is esélyesek lennénk a 15 és 17 éven aluli bajnokságon az éremszerzésre, de pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az anyagiak hiánya miatt nem tudunk indulni ", szomorkodott Suta.

A jelenlegi helyzet szerint nem csak a lányok, de az egész klub kénytelen kihagyni az idei U15-ös és U17-es országos bajnokságot. A hétvégén Budapesten sorra kerülő európai kadett körverseny újabb állomására, a Csata Kupára is csak a szülők hozzájárulásával tud elutazni a Bodó Benjámin, Pop Edwin, Haidu Adriana, Lazin Alexandra és Pótor Andrea ötös.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: