2010-09-03 12:06:37• hírek • Szatmar.ro

Pénz a farmerek és mezőgazdászoknak

A mezőgazdasági munkát végzők számára nyújtanak lehetőséget az Agrárkamara által kiírt pályázatok. A különböző ágazatokkal foglalkozó személyek jelentős pénzösszegekre tehetnek szert ha kihasználják az unió és a román állam nyújtotta lehetőségeket.

Fodor István, a Szatmár megyei Agrárkamara igazgatója beszámolt portálunknak azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek a mezőgazdasággal foglalkozó jogi személyek lehetnek segítségére.

A közeljövőben három pályázat vár kiírásra, egyik a fiatal gazdák falura telepedését segíti elő, a második a farmok modernizálását szolgálja, a harmadik pedig a kisgazdaságokat segíti abban, hogy növeljék a termékenységüket.

A fiatal gazdák falura telepedését előirányzó pályázatot néhány napja írták ki és szeptember 30-ig tart. A maximálisan igényelt összeg 25.000 euró lehet, ez a farm nagyságának függvényében változik. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a pályázónak 40 évnél fiatalabbak kell lennie, és érettségivel kell rendelkezzen. Ennek a pályázatnak 50 millió eurós kerete van.

Ezen kívül farmok modernizálására is lehet pályázni, ugyanis a 121-es számú kiírás éppen erre vonatkozik. A támogatás 2 millió euróig is terjedhet, a pénzt pedig gépvásárlásra, épületépítésre lehet fordítani. Ezt október elsején indítják, és 29-ig lehet benyújtani a dokumentációt. Ez a pályázat azonban komoly anyagi hátteret igényel, hiszen a gazda 55 százalékos önrészt kell biztosítson, s emellett az igényelt összeget is csak utólag kapja meg. Előnyt jelent, ha a 40 évnél fiatalabb, hiszen ilyen esetben nem 45%-ot támogatnak, hanem a befektetésnek 50%-át állják, viszont 62 évnél idősebbek nem is vehetnek részt a támogatásban. Erre a kiírásra 100 millió eurós keret van. 141-150 millió euró a keret.

Fodor István igazgató szerint az összes közül a legnépszerűbb a kisgazdaságok megsegítéséről szóló pályázat, hiszen ehhez nem szükséges önrész. A 141-es számú pályázati kiírás esetében a nyertesen 1500 euró kapnak 5 éven át. Minél nagyobb a terület és minél több a jószág vagy a termés, annál nagyobb az esély arra, hogy elnyerik a támogatást. A lényeg, hogy a 3.évben be kell bizonyítsa az illető, hogy 20 százalékkal sikerült megnövelni azt a mennyiséget, amit a piacra dob. Ha első évben például 10 tonna kukoricát termel, harmadik évben legalább 12 tonnát kell termelnie ahhoz, hogy továbbra is részesüljön a támogatásban.

Ha nem sikerül ezt elérni, nem kell visszafizetni a támogatást, azonban az utolsó két évre járó összeget nem kapja meg a gazda. Ez a támogatási kiírás október 15-én startol és november 30-ig lehet jelentkezni rá.
Ezek a pályázatok kizárólag jogi személyeknek szólnak. Abban az esetben, ha az illető személy, aki a pályázatot megnyerte, még nem jogi személy, a támogatási szerződés aláírása után 30 napon belül azzá kell válnia, különben nem jogosul a pénzre.


Támogatásokhoz júthatnak a gazdálkodókTámogatásokhoz júthatnak a gazdálkodók


A pályázatokon való részvétel egyik legfontosabb követelménye, hogy a pályázónak az adott szakteróületen legyen képesítése. Az Agrárkamara éppen ezért 14 -féle képzést szervez, amelyből nyolc akkreditált. Ezek a következők: növénytermesztés, állattenyésztés, agroturizmus, virágtermesztés, de tanulhatnak molnárnak, péknek és cukrásznak is. A munkaügyi szaktárca még nem ismerte el a gyümölcstermesztő, méhész, pálinkafőző, mezőgazdasági gépész, szőlészet, valamint haltenyésztés szakokat, de ettől függetlenül ezekből is folyik az oktatás és remélik, hogy hamarosan bővülni fog az akkreditált szakok sora, hiszen ezeket a munkakönyvbe is be lehet vezetni.

A képzések ára 250 és 400 lej között ingadozik. Növénytermesztés, pékség, virágtermesztés,, illetve cukrászmesterséget, méhészetet, zöldség- és t, halászat, szőlészet, mezőgépészetet lehet tanulni. Amennyiben egy településről összegyűl elegendő személy, kimennek, és ott tartják meg, amennyiben különböző településről kerülnek ki, az Agrárkamara székhelyén folyik az oktatás. Az igazgatótl megtudtuk, úgy néz ki, Dobán például szőlőtermesztést fognak tanítani a nagyszámú érdeklődésnek köszönhetően.

A képzéseket szeptemberben kezdik el növénytermesztés, állattenyésztés, gyümölcstermesztés, és méhészet témákban.

Fodor István kihangsúlyozta: ebben a szesszióban a 141-es pályázatot az Agrárkamara ingyen és bérmentve fogja elkészíteni a gazdák számára. A Szatmár Megyei Agrárkamara vezetősége azonban felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy ne hagyják a papírok leadását utolsó pillanatra, hiszen sokszor emiatt buknak el nagy összeget érő pályázatok is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: