2015-04-30 15:23:57• hírek • Kocsis Zoltán

Péntektől kötelezővé válik az elektronikus egészségügyi kártya

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy vallási meggyőződésből vissza lehessen utasítani a kártyát. Erre Szatmár megyében mindössze egyszer volt példa.

Péntektől, azaz május elsejétől Romániában kötelezővé válik az elektronikus egészségügyi kártya használata - holott országos szinten még közel fél millió személy nem kapta meg azokat. Számuk Szatmár megyében megközelítőleg 8500-8700, hangzott el Georgeta Pop csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója többször is elismételte, hogy a kártya célja nem az, hogy megnehezítse az ügyfelek dolgát abban, hogy egészségügyi szolgáltatáshoz jussanak, hanem hogy nyomon tudják követni az egészségügyi rendszerben mozgó pénzeket.

Péntektől tehát bármilyen egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor az ügyfélnek be kell mutatnia a kártyát. A kártya megléte ugyanakkor nem bizonyítja automatikusan, hogy tulajdonosa befizette a szükséges adókat: ez a leolvasáskor azonnal kiderül. Nem kell kétségbeesni azonban azoknak sem, akik még nem jutottak hozzá a kártyához: az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor be kell mutatni a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Pénztár biztosítottja, de a szolgáltató is meggyőződhet erről, hisz hozzáfér az adatbázishoz.

Nagyon fontos, hogy minden egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor fel kell mutatni a kártyát - kivéve a sürgősségi helyzeteket. Éppen ezért a Szatmár Megyei Egészségügyi Pénztár székhelyén a hétvégén is várják azokat, akik ki akarják váltani a kártyákat. Ehhez mindössze a személyi igazolványunkat kell bemutatniuk.

Pop elmondta, a február elsejétől tartó próbaidőszak alatt minden egyes megyei szolgáltató beszerezte a szükséges leolvasókat és szoftokat, úgyhogy valamennyien fel vannak készülve. Fontos, hogy a kártyákat nem kell külön aktiválni, hisz az első használatkor automatikusan aktiválódik. Amennyiben elvész vagy megrongálódik, akkor természetesen másat kell kérni az egészségbiztosítótól.

Nagyon fontos, hogy nyugdíjasok, ha gyógykezelésre utaznak el, vinniük kell a kártyát is. Amennyiben valaki másnak vesszük ki a gyógyszert, akkor az ő kártyáját kell bemutatnunk. A kártya felhasználásának egyéb fontos és részletes felhasználásáról a 0-800-800-950-es zöld vonalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: