2012-12-20 20:00:27• hírek • Kocsis Zoltán

Péntektől két héten keresztül ingyenes a parkolás Szatmárnémetiben

Ünnepi hangulatban zajlott csütörtökön a Szatmárnémeti Városi Tanács utolsó idei ülése. A tanácsosok tucatnyi napirendi pontról döntöttek, majd a polgármester bejelentette: az elkövetkező két hétben ingyenes lesz a parkolás a város összes parkolójában.

Kántálókkal kezdődött és Butka Gergely RMDSZ-es tanácsos javaslatára az 1989-es forradalom áldozatainak emlékére megtartott néma gyászszünettel zárult a csütörtök délutáni tanácsülés, melyben a városatyák tizenkét napirendi pontról döntöttek.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy Apaserv kikérheti dr. Victor Tanasescu jogász professzor szakvéleményét egy évek óta húzódó peres ügyben. Az Apaserv még 2006-ban kötött szerződést a debreceni székhelyű Keviép Kft-vel bizonyos kutak modernizálásáról. Mivel a munkálatok 14 hónapot késtek, a szerződésben rögzítettek szerint az Apaserv 1,5 millió eurós kártérítést követel. Ezzel szemben a magyarországi cég 700.000 eurót kért olyan munkákért, amelyeket végül nem kellett elvégeznie, mivel nem volt rájuk szükség illetve több olyan munkálatért is pénzt kér, amiért a szerződéseben nem tüntetett fel fizetségi kötelezettséget. Független szakemberekből álló döntőbizottság (DAB) ítélete szerint az Apaservnek nincs igaza és 200.000 eurós kártérítés kifizetésére kötelezte. Az ivóvíz-szolgáltató a tanácsi határozat alapján 2500 eurót fizet Tanasescu professzornak, hogy kikérje szakvéleményét: érdemes-s polgári bíróság elé vinni az ügyet.

Egy másik, Apaservvel kapcsolatos döntés, hogy a tanács áldását adta a hálózat bővítésére a Hegyi út  (Lucian Blaga) mentén. A teljes beruházás értéke meghaladja a kétszázezer eurót.

A tanács elfogadta azt a tervezetet is, mely szerint az eredetileg az Október 25 térre felállítandó korcsolyapálya végül az Árpád (V. Lucaciu) utcán, a Szatmár Megyei Múzeummal szembeni téren működjék. A dolog pikantériája, hogy a pálya felállítása már napok óta folyik, noha a tanácsi határozat csak csütörtökön született meg.

Egy másik jelentős határozat, hogy Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala visszaveszi a rendelkezési jogot a Kogalniceanu 5 szám alatt található épület és telek fölött a Szatmár Megyei Tanácstól. Egy korábbi határozat szerint ide épül majd az új megyei könyvtár, ám a Megyei Tanács nem rendelkezhetett az ott álló romos épület lebontásáról, mivel az a polgármesteri hivatal tulajdonát képezi. A csütörtöki döntés értelmében a városi önkormányzat lebontja a szóban forgó épületet, majd ismét visszaadja a rendelkezési jogot a megyei önkormányzatnak, hogy az elkezdhesse a könyvtár építését.

Kogalniceanu 5 szám alatt álló épület

Az ülés végén Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos afelől érdeklődött, hogy nem kellett volna a tanácsnak is engedélyt adni a 17-es lakónegyedben található egykori Interex bevásárlóközpontban kiépíteni szándékolt piac kialakítása ügyében. Dorel Coica polgármester válaszként elmondta, hogy ott csak a telek a polgármesteri hivatalé, az épület viszont nem.

A polgármester zárásként kijelentette, hogy a következő évben egyetlen ingyenes parkolójegyet sem hoz majd forgalomba a Közterület-fenntartó Vállalat. Viszont december 21-től, azaz péntektől, január 3-ig ingyenes lesz minden parkoló a városban. Coica tett még egy populista kijelentést, amikor bejelentette: a kormány döntésétől függetlenül nem fogják megemelni a helyi adókat - noha jelenleg nem lehet tudni, hogy a kormány ad-e, mint eddig, mozgásteret a helyi önkormányzatoknak az ügyben...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: