2016-08-17 17:42:17• hírek • Szatmár.ro

Pénteken újra a városi tanács elé kerül a Lidl-építés ügye

Az egész várost lázban tartja a Golescu-híd lábához építendő Lidl szupermarket ügye. Ez a legutóbbi rendes városi tanácsülésen is közel egy órás vitát hozott, akkor nem jött össze a területrendezési terv elfogadásához szükséges 12 szavazat. Az ellenzék újabb egyeztetéseket kért a befektető és az áruház pozicionálását ellenző ortodox egyház között.

Az egyház és a befektető közötti konfliktus kiváltó oka látszólag a szupermarket pozicionálása: annak ugyanis a hátsó része nézne a jó ideje épülő ortodox katedrális felé. A szatmári sajtó értesülései szerint azonban a pópáknak elsősorban az a gondjuk, hogy a Lidl nem hajlandó szentelt gyertyákat és egyéb vallási kellékeket árusítani a boltjában, azaz átvenni a közeli buszmegállóban felépített bódé szerepét. Ott ugyanis kegytárgyakat árusítanak, ám az egyház azt mint eddigi ideiglenes megoldást lebontaná.

Az ügyben az egyház és a befektető is megszólalt már, utóbbi vállalta azt is, hogy a szupermarket hátsó részét egy ízléses, növényi kerítéssel takarja majd el - ám az épület elhelyezkedését nem változtatják meg.

A Facebookon is komoly vitát gerjesztett a téma. Sokan tették fel a kérdést, hogy az ortodox egyház akarata a meghatározó, vagy inkább a lakosság elvárásaihoz kell igazodni? Ugyanis a lakosság az ügyben elindított internetes szavazáson is érthetően üzente: a szupermarket-építés mellett vannak.

Az ügy végére elviekben pénteken, a meghirdetett rendkívüli tanácsülésen pont kerülhet. Mivel a Lidl tett lépéseket a konfliktus elsimítása érdekében, a határozattervezet újra a tanácsosok elé kerül. Ez alkalommal is 12 támogató szavazatra lenne szükség, hogy a befektető elindíthassa a beruházást.

A rendkívüli tanácsülés programjában öt határozattervezet megvitatása szerepel. A Lidl-ügy mellett szavazni fognak Simona Pop ügyében is. Kereskényi Gábor polgármester kezdeményezésére ugyanis díszpolgári címet adományoznának az elmúlt napokban olimpiai aranyérmet szerző ifjú párbajtőrözőnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: