2015-05-20 13:03:36• hírek • Kocsis Zoltán

Pénteken nyitja meg kapuit a RoRec szatmárnémeti központja

Románia csúnyán el van maradva az európai uniós elvárásoktól! Nem okoz ez senki számára meglepetést, de kevesen tudják, hogy ez az axióma az elektronikus hulladékok begyűjtésére is igaz. Ezt orvosolhatja a RoRec pénteken megnyíló regionális központja valamint a szombati gyűjtési akció.

Az Európai Unió arra kötelezi Romániát, hogy minden 50.000 lakosra jusson egy állandó elektronikus hulladék-begyűjtő pont, valamint, hogy évente négy kilogramm elektronikai hulladékot gyűjtsön be fejenként. Ez a szám eddig azonban mindössze egy kilogramm!

Május 22-én, pénteken a Depozitelor utca 23. szám alatt megnyílik viszont Szatmárnémeti első állandó gyűjtési pontja, amely egyben a RoRec regionális központja is lesz. Innentől kezdve aztán itt bárki leadhatja elromlott vagy fölöslegessé vált elektronikus berendezéseit.

A megnyitót két koncert teszi felejthetetlenné, péntek este 19.30 órai kezdettel ugyanis az Október 25 téren (új központ) a Domino és a Cargo együttesek lépnek fel.

Másnap, azaz szombaton 09.00 és 17.00 órák között Szatmárnémeti hét különböző pontján kialakított ideiglenes gyűjtési pontokban lehet leadni az elektronikus hulladékokat. Aki valamilyen oknál fogva nem tudja azokat elvinni a helyszínre, az tárcsázza a 0742-550-071 vagy a 0800-4440800-as telefonszámokat és a RoRec munkatársai ingyen elszállítják az ominózus hulladékot.

Aki részt vesz a szombati gyűjtési akcióban és lead valamiféle elektronikus hulladékot, az részt vesz egy tombolán. Ennek a sorsolását május 25-én, hétfőn rendezik meg a Kossuth-kertben található Zöld Házban. Itt dől el, ki nyeri az egy hűtőszekrény, a két digitális mikrohullámú sütő, a három vasaló, a két porszívó vagy a három kávéfőző egyikét.

A szombaton kialakított gyűjtési pontok:
a 16-os lakónegyedben a Gheorghe Emil Palade Iskola mellett
- a 14-es lakónegyedben a Mircea Eliade Általános Iskola közelében
- a 15-os lakónegyedben Balcescu-Petőfi Általános Iskola közelében
- a 17-es lakónegyedben a Lucian Blaga Általános Iskola közelében
- a 10-es Számú Általános Iskola közelében
- Kárpátok II. lakónyedben az Octavin Goga Általános Iskola közelében
- a Magyar utcában a Vasile Lucaciu Általános Iskola közelében

A RoRec Egyesületet a romániai piacon részt vevő tíz legnagyobb elektronikus háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozta létre azzal a céllal, hogy begyűjtse és hasznosítsa az elektronikus hulladékot, ezzel jelentősen hozzájárulva környezetünk megőrzéséhez. Az egyesület tájékoztatása szerint a 2011-es esztendőben Romániában közel 66.000 személy szolgáltatta be használhatatlan vagy fölöslegessé vált elektronikus eszközeit.

Csak tavaly több mint ezer tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be. Ezeket a RoRec olyan gyárakba szállítja, ahol az újrahasznosítható elemeket felhasználják. Két ilyen nagy gyár található Bukarest és Bodzaforduló mellett, kisebbek pedig Kolozsvár és Marosvásárhely közelében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: