2012-02-16 15:33:16• hírek • Szatmár.ro

Pénteken mutatják be A helység kalapácsát

Felolvasószínháznak indult, majdnem nagyszínpadi mű lett a Galló Ernő rendezte darabból.

Pénteken kerül sor Petőfi Sándor eposz-paródiájának, A helység kalapácsának bemutatójára. Keresztes Attila, a társulat művészeti vezetője Galló Ernőre bízta a felolvasó-színházi előadás megrendezését. A rendezési folyamatról, a közös munkáról és az előadásról volt szó csütörtök délután az Északi Színházban megtartott sajtótájékoztatón, melyen részt vett a rendező mellett az előadás két szereplője, Lőrincz Ágnes és Gaál Gyula, valamint a zeneszerző, Szép András.

Galló elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy rendezőként dolgozhatott együtt kollégáival - emellett pedig egy nagy feladat volt számára, hogy most nem az instrukciókat követve, hanem az instrukciókat adva vett részt a próbafolyamatban. A két színész lelkesen beszélt a közös munkáról, hiszen Galló inkább színészként, mint rendezőként állt hozzá a közös munkához. A jó hangulatban zajló próbákon folyamatosan új elemekkel, új ötletekkel bővült az előadás. S bár felolvasószínháznak indult, ennél jóval több lett A helység kalapácsából. Az előadás díszletekkel bővült, a színészek betanulták a szöveget - ahogy Gaál Gyula, a címszereplő fogalmazott, ma már arra kell figyeljenek, hogy néha a kezükbe vegyék a felolvasandó szöveget, hogy azért megtartsanak valamit a felolvasó-színházi jellegből.

A darab cselekménye vasárnap játszódik, egy falusi istentisztelet után, amikor az ünnepi úrvacsora osztását követően a helység kovácsa, Fejenagy elalszik, és jóval a szertartás vége után ébred fel. A helység kalapácsaként emlegetett atyafi hamar rádöbben, hogy rázárták a templomajtót, és igyekszik megoldást találni problémájára: úgy határoz, leereszkedik a toronyból a harang kötelén. Eközben a falusiak a helyi kocsmában igyekszenek kipihenni az egész heti munka fáradalmait, és ebben segítségükre van szemérmetes Erzsók asszony méltán híres bora. A dolgok akkor kezdenek komolyabbra fordulni, amikor kiderül, nemcsak a bora, hanem a kocsmárosné ötvenöt éves bájai is igen népszerűek a falu férfinépe körében, és a helybeli lágyszívű kántor mellett a templomból kiszabadulni igyekvő Fejenagy is igényt tart a „fiatalasszony" kegyeire. A problémát fokozza, hogy Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi nem szívleli a helység kalapácsát, így csakhamar ökölre megy a küzdelem.

Az előadás szereplői Bessenyei István, Lőrincz Ágnes, Gaál Gyula, Nagy Orbán, István István, Gál Ágnes, Zákány Mihály, valamint Varga Andrea. A díszletet és a jelmezeket Baráth Csaba Attila tervezte, a koreográfiát Nagy Orbán készítette, a produkció zenéjét Szép András szerezte. A zenekar tagjai Bertók Béla, Fejér Kálmán, illetve Margit-Tamás Tibor.

A helység kalapácsa

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: