2012-11-20 16:40:21• hírek • Kocsis Zoltán

Metropolisz-övezet: újabb kampánylufi vagy egy reális lehetőség?

Mi a metropolisz-övezet? Általában egy nagyváros társulása a környező falvakkal egy kiterjedtebb település létrehozása érdekében. A társulás legfőbb célja a települések közös érdekeinek azonosítása és projektek kidolgozása harmonikus fejlődés érdekében. További cél a fejlettségbeli különbségek mérséklése, általában hatékony közszállítás megteremtése, az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés biztosítása.

Szatmárnémeti és a környező települések polgármestereinek részvételével megtartott gyűlésen vetődött fel annak lehetősége, hogy közösen metropolisz-övezetet hozzanak létre. Az érintettek egyelőre nem látnak tisztán, a tapasztalatok sem túlságosan biztatóak.

A megbeszélésen Pusztadaróc, Mikola, Egri, Szatmárpálfalva, Kolcs, Szatmárhegy, Vetés, Szamosdob, Lázári és Szatmárudvari polgármesterei vettek részt. Batiz előre jelezte, hogy nem kér az övezetből, így távol maradt. Sok mindenről nem maradt le, mert túl sok konkrétum nem hangzott el.

„Olyannyira nem, hogy kértük Coica urat, a következő héten hozzon össze még egy találkozót. Cristian Anghel (Nagybánya egykori polgármestere, a megyei tanács elnökének személyes tanácsadója, szerk.) külön jelezte, hogy ekkor megosztja tapasztalatait, hisz Nagybánya környékén már működik egy ilyen övezet", mondta el a Szatmár.ro érdeklődésére Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere.

Gaman szerint jelenleg nehéz megmondani, milyen hozadéka lehet egy metropolisz-övezet megalakulásának. Egy viszont biztos: minden tagnak tagságit kell fizetnie! „A jelenlegi elképzelés az éves költségvetés 3%-áról szól, ám ez lehetetlen! Ez túlságosan is nagy összeg ahhoz, hogy erről csak úgy le tudjunk mondani".

Pusztadaróc első emberének elmondása szerint a község eddig számos társulásban vett már részt, ám pozitív következménye egyiknek se nagyon volt. „Ettől függetlenül nem határolódom el az ötlettől, ám a döntés előtt pontosan tudnom kell, hogy mit is jelent egy ilyen övezet. Abban biztos vagyok, hogy Szatmárnémetinek hasznos, ám hogy számunkra hasznos-e, azt még nem látom tisztán. Ezt a kérdést azonban nem szabad elhamarkodni. Amíg én magam nem vagyok meggyőződve, hogy mi a jó döntés, addig nem is viszem a tanács elé", mondta Gaman.

Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere

Nagykárolyi kollégája, Kovács Jenő ezzel szemben jóval biztosabb a dolgában: ő maga kérte, hogy Nagykároly is tagja legyen az övezetnek. „A metropolisz-övezet előnye az, hogy az általa elkészített pályázatok közvetlenül Brüsszelbe jutnak el, ezért szeretnénk mi is csatlakozni", nyilatkozta a Szatmár.ro-nak.

Romániában néhány éve már működnek metropolisz-övezetek, ezért kíváncsiak voltunk azok tapasztalatára, akik tagjai egy ilyen rendszernek. Osváth Csaba, a Maros megyei Ákosfalva polgármestere szerint községének semmilyen hozadéka nem volt abból, hogy tagja a Marosvásárhelyi Metropolisz-övezetnek. „Se negatív, se pozitív következménye nem volt még annak, hogy tagjai vagyunk az övezetnek. De remélem, valamikor majd csak lesz valami pozitívuma", nyilatkozta a Szatmár.ro megkeresésére. Elmondta ugyanakkor, hogy a megyeközpont dominanciatörekvései miatt gyakoriak a viták, „nehézkesen működik a gépezet". A metropolisz-övezetek kialakítása iránti tendenciákat európai törekvésnek nevezte, elismerte ugyanakkor, hogy ennek rengeteg buktatója lehet.

Hasonlóan vélekedik Pataki Csaba, az RMDSZ szenátorjelöltje, Regionális Fejlesztési Igazgatóság korábbi vezetője, aki „üres szlogennek" nevezte metropolisz-övezetet. „Akkor lenne értelme, ha egységesítené a közszolgáltatásokat. Csak egyenjogú önkormányzatok esetében működne jól, ám a mi esetünkben nem látok erre esélyt", jelentette ki.

„Egyelőre senki sem látja, melyek lehetnek egy ilyen övezetnek az előnyei és a hátrányai. Egy ilyen lépést alaposan meg kell fontolni", nyilatkozta Ilyés Gyula korábbi szatmárnémeti polgármester. Az RMDSZ önkormányzati főtitkár-helyettese elmagyarázta, hogy a román törvénykezés egy éve tette lehetővé, hogy a 200.000 lakosnál kisebb megyeközpontok is létrehozzanak hasonló övezeteket. „Az uniós pályázatok tekintetében, amelyre a városvezetés hivatkozik, a metropolisz-övezet mint területi entitás nem szerepel. Hogy a 2014-2020-as időszakban mi történik, azt még senki sem tudja, Brüsszelben erről folyik a vita hónapok óta. Mint ötletet, persze hogy nem szabad elvetni. Ugyanakkor nem látom minek ez a nagy kapkodás. És azt is furcsának tartom, hogy Coicának most jutott eszébe, a kampány ideje alatt. Talán rájött, hogy semmit nem tud felmutatni az elmúlt fél év alatt és így akar ismét rivaldafénybe kerülni", tette fel a költői kérdést Ilyés.

„Ezt a kérdést alaposan körül kell járni. Nem értem, mire ez a nagy sietség", mondta egymástól függetlenül Gaman és Ilyés. Szatmárnémeti polgármestere kicsit fura módon ugyanis még az év végéig pontot kíván tenni a dolog végére. „Abban állapodtunk meg, hogy hétfőn ismét találkozunk, ezúttal pedig konkrétumokról is szó lesz. Remélem, ez a találkozó már sajtónyilvános lesz", fejezte ki mindannyiunk reményét Gaman Mihály.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: