2010-10-15 22:55:18• hírek • Szatmár.ro

Emléktábla-avatás a főgimnáziumban

Pénteken délután Luby Margit néprajzkutató tiszteletére avattak emléktáblát a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

„Nagyon örömömre szolgált, hogy az Ady Endre Társaság ebben az évben is felkért minket az ünnepségre. Méltó helye lesz Luby Margit emléktáblájának a főgimnáziumban, így a költözést követően a Zárda patinás épületében" - mondta el az ünnepségen Pataki Enikő, a főgimnázium igazgatója

A szervező, Ady Endre Társaság elnöke, Tóth-Páll Miklós ezt követően a 125 évvel ezelőtt született néprajzkutatóról beszélt.

Luby Margit 1885-ben született, kortársa, nemzedéktársa volt Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak. 1935-ben jelent meg „A parasztélet rendje Szatmár vármegyében, 1936-ban a „Bábalátta babona" című kötete, tanulmányokat írt többek között „az alföldi pásztor lelkiségéről", de Szatmár megyei mondagyűjteményt is kiadott.

Thoroczkay Sándor történelemtanár a XIX. század végének, a XX. század elejének iskoláiról mesélt a résztvevőknek, Farkas Judit, a mátészalkai múzeum dolgozója pedig Luby Margit hagyatékival ismertette meg az ünneplőket.

Az emléktábla-avatást a Szárazfa együttes - Fejér Kálmán, Bertók Béla, Tamás Tibor - és Méhes Kati színművésznő Szatmár vármegyei népdalokkal tették hangulatosabbá, de felléptek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai is.

Az ünnepség részeként pedig leleplezték a Kovács Albert lázári kőfaragó által készített emléktáblát.


Thoroczkay Sándor érdekfeszítő előadást tartott
Thoroczkay Sándor érdekfeszítő előadást tartott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: