2009-11-18 18:36:09• hírek • Szatmár.ro

Pénteken bemutató: A falu rossza

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata pénteken mutatja be Tóth Ede A falu rossza című népszínművét Csurulya Csongor rendezésében.

A Harag György Társulat az idei színi évad immár második bemutatójára készül. Ezúttal Tóth Ede A falu rossza című darabjával örvendeztetik meg a nagyérdeműt.

A darab története rendkívül egyszerű: Feledi Gáspárnak, a falu bírájának nevelt leányába, Bátki Tercsibe szerelmes lesz egy szolgalegény, Göndör Sándor. Csakhogy Tercsi már Feledi fiának, Lajosnak a jegyese; Sándor elkeseredésében kocsmázni kezd, "falurosszává" züllik. Szembekerül a törvénnyel, lecsukják, majd egy év után visszatér a falujába. Eközben Boriskában, Feledi bíró legkisebb leányában és a falu köreiben kétes hírű Finum Rózsiban is egyre jobban dúl a szerelem Göndör iránt. A történet végén persze - mint valami népmesében - minden jóra fordul.

A darab mondanivalójáról, hangulatáról Csurulya Csongor, a darab rendezője beszélt honlapunknak. - A történet rurális környezetben játszódik és emberi sorsokat mutat be. Tulajdonképpen, a befogadásról és az eltaszításról szól. Az előadásnak népmesei hangulata van, mely jellem, az érték és az elfogadottság hármas viszonyát igyekszik bemutatni. Azt, hogy a jellem értéke nincs mindig összhangban az elfogadottsággal.

"A kor szelleme nem mindig áll a jellem pártján, ehhez még társul egy provinciális magatartás, a "mindent-mindenkiről-tudni-kell", és máris elindulhat egy akár tragédiába torkolódható történet"- magyarázta a rendező.

Az, hogy kinek mit üzen a darab, egyéntől függ. Próbáltunk mondanivalót csempészni az amúgy nem túl mély történetbe és hogy ebből mennyit sikerült majd átadni a közönségnek, majd kiderül - tette hozzá.

Az előadás szereplői: Czintos József, Péter Attila-Zsolt, Bándi Johanna, Némethy Zsuzsa, Nagy Csongor, Csiki Orsolya, Varga Andrea, Gál Ágnes, István István, Zákány Mihály, Nagy Orbán, László Zita, Gaál Gyula, Bessenyei István és Nagy Antal. A díszleteket és jelmezeket a rendező Csurulya Csongor tervezte, a rendező munkatársa Kovács Eszter.

A bemutató előadásra november 20-án, este 19 órától kerül sor.


A falu bíráját Czintos József alakítja
A falu bíráját Czintos József alakítja


Göndör Sándor szerepében Nagy Csongort láthatjuk
Göndör Sándor szerepében Nagy Csongort láthatjuk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: