2014-07-08 20:40:35• hírek • Kocsis Zoltán

Pénteken a SZÁT dönthet koalíció-ügyben

Európa 47 államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 milliót. Minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja. Az Európai Unióban annak 23 hivatalos nyelve mellett hatvannál több regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek. Az említett nyelveket beszélő polgárok száma 40 millió.

Döntő fontosságú lesz az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának jövője kapcsán Victor Ponta miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdai megbeszélése, az érdekvédelmi szövetség jövőbeni szerepéről azonban a szombaton Kolozsváron összeülő Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt, jelentette ki Pataki Csaba szenátor és Kereskényi Gábor képviselő kedden a Szatmár.ro megkeresésére.

„Véleményem szerint elhamarkodott döntés volt a román külügyminisztérium részéről, hogy az Európai Bizottság oldalán beszállt a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) elleni perbe. Ez tudathasadásos állapotot eredményezett az RMDSZ számára, aminek minél hamarabb véget kell vetni", mondta Patakai Csaba Szatmár megyei szenátor.

„Véleményem szerint Kelemen Hunor elnök úr álláspontja világos: az RMDSZ nem pereskedhet saját magával! Döntő fontosságú lehet a szerdai találkozó, de a döntést a SZÁT hozza meg", jelentette ki Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is. „Szerintem számunkra nem létezik középút: vagy a kormány lép ki a perből, vagy az RMDSZ lép ki a kormányból", tette hozzá.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), melynek az RMDSZ is tagja, azt szeretné elérni, hogy a kisebbségvédelem és a kisebbségi kérdések kikerüljenek az egyes országok jogköre alól és uniós szabályozás alá essenek. Az RMDSZ-el, a Dél-Tiroli Néppárttal és az Európai Kisebbségek Ifjúsági Szervezetével közösen 2011-ben kezdték el kidolgozni azt a csomagot, amely az európai nemzeti kisebbségek, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek védelmét és népszerűsítését célzó intézkedéseket és jogszabályokat tartalmazya. A Minority SafePack elnevezésű dokumentum 2013-ra készült el, ám az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését.

Erre reagálva a FUEN Luxemburgban beperelte az Európai Bizottságot. Noha nem lett volna kötelező, de előbb Szlovákia, majd július 4-én Románia és Görögország is beszállt a perbe az Európai Bizottság mellett, míg Magyarország hasonlóan tett, de a FUEN oldalán.

Mivel ezáltal gyakorlatilag saját maga ellen pereskedik, az RMDSZ szinte azonnal kilátásba helyezte a kormánykoalícióból való kilépését. Victor Ponta erre reagálva hétfőn kijelentette, érdeke a koalíció életben tartása, de az állam politikája nem lehet alku tárgya. Titus Corlatean külügyminiszter ennél is határozottabban fogalmazott: Románia meg akarja előzni, hogy uniós hatáskörbe kerüljenek a tagállamok szuverenitását érintő olyan kérdések, mint a kisebbségekhez tartozók jogainak védelme.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: