2014-08-05 17:47:40• hírek • Szatmár.ro

Pénteken Kölcsey Ferencre emlékeznek Sződemeteren

Augusztus 8-án, pénteken 17.00 órakor kerül sor a hagyományos sződemeteri Kölcsey-megemlékezésre.

Az  immár 25. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepség színhelye (az előző évekhez hasonlóan) a szülőfalu református templomának kertje. Oda hívják és várják a szervezők a környező és távolabbi települések - a negyedszázad hagyományaihoz híven - a Kárpát-medence és a nagyvilág azon magyarjait, kik közös főhajtással akarnak emlékezni a kiváló költőre, politikusra, közéleti személyiségre. Az idei ünnepség jelentőségét csak növeli, hogy épp 170 éve zenésítette meg Kölcsey alkotását Erkel Ferenc, s napok múlva lesz ugyancsak 170. évfordulója, hogy az nyilvános ünnepségen először elhangzott.

A rendezvény a Hymnus elszavalásával kezdődik - Kovács Zsombor, temesvári versmondó, evangélikus lelkipásztor tolmácsolja azt, majd egy rövid ökumenikus áhitatot követően Muzsnay Árpád, az 1990-ben életrehívott rendezvény főszervezője és Riedl Rudolf, Szatmár megye önkormányzatának alelnöke köszönti a jelenlevőket.

A huszonötödik sződemeteri Kölcsey-megemlékezés mottója: Kölcsey összeköt bennünket. Az együttmunkálkodás irányába kifejtett erőfeszítésekről s a jövő elképzeléseiről, lehetőségeiről vallanak a térség Kölcsey nevével összeforrt településeinek (Sződemeter, Álmosd, Nagykároly és Szatmárcseke) vezetői.

Az ünnepi műsor keretében Somorjai Lehel vezetésével fellép a miskolci MINTHA zenekar, s Kölcsey műveit idézik, valamint a Hymnus írója és a mai fiatalság kapcsolatáról vallanak a tasnádi versmondó diákok mellett azok a Kárpát-medencei tanulók, akik a 25. sződemeteri megemlékezést megelőző napokban a szatmárcsekei Kölcsey-tábor versmondó és esszéíró versenyének résztvevői voltak.

A koszorúzással végződő ünnepségen Kő Pál képzőművész húsz esztendeje felavatott sződemeteri Kölcsey-szobra előtt a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai állnak díszőrséget.

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által kezdeményezett és léthozott rendezvény társszervezői közt található Tasnád RMDSZ-szervezete, Sződemeter Református Gyülekezete, valamint Sződemeter Polgármesteri Hivatala.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: