2015-01-09 10:48:10• hírek • Kocsis Zoltán

Péntek reggel megtörtént a 17-es lakótelepi piac műszaki átvétele

Sokat, közel kilenc hónapot kellett rá várni, ám kétségtelenül Szatmárnémeti legmodernebb élelmiszerpiaca lett a 17-es lakónegyedbeli. A pénteki műszaki átvételt követően az árusok még nem költözhetnek be, ám az illetések ígéretei szerint erre már csak egy-két hetet kell várni.

„A 17-es lakónegyed piaca már nem felelt meg a civilizált kereskedés követelményeinek. A megvalósíthatósági tanulmány kimutatta, minél hamarabb szükség van arra, hogy úgy belül mint kívül hozzákezdjünk a piac felújításához", nyilatkozta Dorel Coica. „Örülök, hogy kijelenthetem: elkészült Szatmárnémeti legmodernebb piaca, amely modellértékű kell legyen a többi számára is", tette hozzá Szatmárnémeti polgármestere.

Érdekes, hogy a 17-es lakótelepi piac nem készült piacnak. Amikor a 80-as évek közepén megépült a lakónegyed, a város vezetői két problémával szembesültek. Egyrészt, hogy a telepnek nincs piaca, másrészt pedig, hogy ott maradt a nagy tér a tömbházak között. Így hát félig spontán, félig szervezetten kialakult a piac, amely azonban mindig is a város legrosszabb körülmények között működő piaca volt. A többiekkel ellentétben nem hogy piaccsarnoka, de még kanalizálása sem volt.

A felújítási munkálatokhoz 2014 májusában kezdtek hozzá. Akkor Coica azt mondta, legtöbb három hónap alatt kész az új piac. Ehhez képest érdekesség, hogy az építkezési engedélyt július elején adták ki, az építkezési munkálatok pedig augusztus 11-én kezdődtek.

A legtöbb felújítás bontással kezdődik, ez történt még májusban. Ezt követően kerítéssel körbekerítették a piacot (akárcsak a város többi piacát), megépítették a kanalizálást, lebetonozták a talajt. A következő lépés a fémszerkezetű tető megépítése, majd az új mellékhelyiség, az új mérlegraktár, valamint a tejcsarnok megépítése volt, majd megérkeztek az új asztalok.

A beruházás 535,6 ezer lejbe került, aminek fejében egy teljesen fedett, tejcsarnokkal, WC-kkel, kanalizálással ellátott piacot kaptak az árusok és a vásárlók is. Ezzel együtt, erősítette meg a Cristian Bozai Voda, a piaci felügyelőséget is magába foglaló közterület-fenntartó szolgálat vezetője, az árusoknak nem kell többet fizetniük, mint a felújítás előtt vagy mint a város többi piacain. A kérdés már csak az, a kistermelők mikor hagyhatnak fel a hóban-fagyban, embertelen körülmények közötti árulással és mikor költözhetnek végre be a modern piacra.

„Ez most a műszaki átvétel. A hivatal szakemberei felmérik, mi az, amit esetleg javítani kell, amire még szükség van. Ezek orvoslása után megnyithatjuk a piacot a nagyközönség számára", válaszolt a kérdésre Coica. Bozai ennél konkrétabb volt, amikor elárulta, jelenleg is várnak az „állam az államban" módszer szerint viselkedő Electricára, hogy kösse be az áramot. „Reményeim szerint egy-két héten belül elkezdődhet az árusítás", mondta.

Bozai azt is elárulta, következő tervük a Szamos-piaci csarnok modernizálása.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: