2013-04-26 18:55:31• hírek • Kocsis Zoltán

Péntek óta védőszentje és napja is van Szatmár megyének – buli is lesz

A Szatmár Megyei Tanács pénteki döntése értelmében immár védőszentje és hivatalos napja is van Szatmár megyének. Adrian Stef tanácselnök elmondása szerint a kétnapos Szatmár megye napja eseménysorozat egyik legfőbb célja a térség hagyományainak megőrzése lesz.

Az április 26-i tanácsülés óta Keresztelő Szent János lett Szatmár megye hivatalos védőszentje. Ennek megfelelően Keresztelő Szent János napja, azaz június 24-e lett Szatmár megye hivatalos napja. A különböző város- és falunapok mintájára pedig a június 24-hez közelebb eső hétvégén ünnepelhetjük majd Szatmár megye napját. Első alkalommal idén kerülhet erre sor, június 22-23-án.

A tanácsülésen Alexandru Panea tanácsos azon véleményének adott hangot, hogy nem kellene lemásolni a városnapokat és hiba lenne nagyobb összegeket költeni ismert, neves fellépők honoráriumára.

Adrian Stef tanácselnök kollégája felvetésére elmondta, a kétnapos esemény Szatmárnémetiben zajlik majd az Október 25 téren (új központ), a Szabadság-téren (régi központban) és a Kossuth-kertben. Az új központban 62 házikót állítanak majd fel, amelyekben a megye valamennyi városa és községe ízelítőt adhat hagyományaiból: egyik nap a kulináris, a második nap a kulturális hagyományok lesznek terítéken.

A sajtó érdeklődésére válaszolva Stef kijelentette, hogy a megyei tanács rendelkezésére áll a szükséges összeg ismert fellépők műsorának finanszírozására is. Elmondta, hogy a Szatmár megye napja eseménysorozatával párhuzamosan zajlik majd a Kossuth-kertben a pálinka és a puliszka fesztivál. „Azt adjuk, amire a szatmáriak várnak! Ez a rendezvény egy újabb remek alkalom lesz hagyományaink és a megye népszerűsítésére", fogalmazott a tanácselnök.

Stef hozzátette, kérni fogja Szatmárnémeti polgármesterét, június 22, péntektől zárja le a város központját.

Szatmár megyének is lehet díszpolgára

A pénteki tanácsülésen döntés született arról is, hogy a jövőben Szatmár megyének is lehet díszpolgára. A díj megalapítása mellett megfogalmazták azokat a meglehetősen tág kritériumokat, amelyeket figyelembe kell venni a kitüntetendő személy megválasztásakor. „Olyan román vagy külföldi fizikai személy kell legyen, aki reprezentatív Szatmár megye számára a gazdasági, szociális, politikai, oktatási, kulturális, művészeti és sport terén kifejtett tevékenysége révén. A díjazott személye nem függ az illető állampolgárságától, nemzetiségétől, korától, lakhelyétől, nemétől, vallási és politikai hovatartozásától". A határozat kimondja, a díjat élő személynek vagy posztumusz is oda lehet ítélni. Az illető személyt a díjra jelölheti a mindenkori tanácselnök, a tanács tagjai illetve a díjazott szakterületén dolgozó elismert pályatársak.

Stier Péter RMDSZ-es tanácsos üdvözölte a megyei tanács elhatározását, utalva Szatmárnémeti esetére, ahol ide vonatkozó szabályok és politikai konzultáció nélkül osztottak ki az utóbbi időben több hasonló címet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: