2017-10-06 12:03:52• hírek • Szatmár.ro

Példaként állnak előttünk az aradi tizenhármak

A Református Gimnáziumban a nagyszünetben tartottak megemlékezést.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium hetedik osztályos tanulói voltak a főszereplői az idei október 6-i megemlékezésnek. A diákokat a felkészülésben, a műsor összeállításában az osztályfőnökük, Lovász Erzsébet, valamint Higyed Gyöngyi és Igli Brigitta tanárok segítették.

A műsort megelőzően Póti Eduárd iskolaigazgató és történelemtanár beszélt. Elmondta, hogy bár általában gyásznapként emlegetik október 6-át, a szomorú események mellett látni kell a történtek pozitív jelentőségét is. Ekkor ugyanis tizenhárom büszke férfi megmutatta, hogy vannak olyan célok, amelyekért az életünket is érdemes feláldozni. Példák ők, akik a céljuk elérésében minden erejüket és energiájukat bevetették, a mai fiataloknak pedig hasonlóképpen kell viselkedniük, ha egy megpróbáltatás elé kerülnek, legyen szó akár egy nehezebb vizsgáról. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az aradi vértanúk egységgé kovácsolták a magyarságot, emelt fővel mentek a rendszer ellen, amely a magyarságot alapjában véve el akarta törölni. Cselekedeteik, haláluk pedig végül egy hosszú utat követően a kiegyezéshez vezetett.

A diákok műsorukban felelevenítették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lezárását, a világosi fegyverletételt, a kegyetlen Haynau alakját, akire a Habsburgok a büntetést és elrettentést bízták. Természetesen megjelenítették a vértanúkat is, akik halálukig harcoltak a magyarok szabadságáért.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: