2014-02-12 09:40:25• hírek • MTI

Peking és Tajpej együtt fog működni

Rendszeres találkozókban állapodtak meg Peking és Tajpej miniszteri rangú kormányzati képviselői történelmi jelentőségű találkozójukon, a kelet-kínai Nankingban.

A Tajvani-szoros két partja közti találkozók, illetve a rendszeres kommunikáció tervét ezen a szinten jelentős előrelépésként értékelik megfigyelők, hiszen kormányzati tisztviselők, vezetők között eddig - 1949 óta - nem volt hivatalos kapcsolat.

Csang Cse-csün, a kínai államtanács (kormány) tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a szárazföldi Kína ügyeivel foglalkozó tajvani tanács vezetőjével, Vang Jü-csevel folytatott közel három órás megbeszélést. A tudósítók kiemelik, hogy a köszöntéskor "miniszternek" szólították egymást.

A felek egyetértettek abban, hogy a jövőbeni együttműködést az "1992-es konszenzusként" emlegetett megállapodás alapján fokozzák. Ebben Peking és Tajpej elfogadta az "egy Kína" elvét, bár azt különbözőképpen értelmezik. Nankingban megállapodtak abban, hogy elősegítik kölcsönös hivatali látogatásaikat. Csang a beszámolók szerint örömmel fogadta el Vang meghívását Tajvanba.

A szárazföldi kínai sajtóban megszólaltatott szakértők egyöntetűen fontos áttörésként értékelték a nankingi tárgyalást, amely - véleményük szerint - ajtót nyitott a két oldal közötti politikai konzultációkhoz.

Az eddigi kapcsolattartást szolgáló nem kormányzati szervezetek évi két alkalommal találkoznak és egyeztetnek aktuális kérdésekről. A kormányzati dialógus jövőbeni rendszere nem lép a két szervezet közti kapcsolat helyébe, hanem kiegészíti azt - hangsúlyozzák a szakértők.

Hozzáteszik, az új kommunikációs csatorna a kölcsönös bizalom megerősítésének szándékát jelzi mindkét részről, a kapcsolatok intézményesítésére tett lépés, amely "segíti majd a félreértések elkerülését, és hatékonyabbá teszi a kommunikációt".

A felek megállapodtak abban, hogy folytatják az összekötő irodákról szóló egyeztetéseket. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseken Csang hangoztatta: mindkét oldalon erőfeszítéseket kell tenni annak érsekében, hogy a kapcsolatok nehogy visszaessenek, megromoljanak.

A jelek szerint a tárgyalóasztalnál nem került szóba Hszi Csin-ping pártfőtitkár és Ma Jing-csiu, a kormányzó Kuomintang párt vezetőjének találkozója. A sajtóberkekben többször felvetett találkozónak úgy tudni, Tajpejben egyelőre olyan feltételeket szabtak, amelyek Peking számára nem elfogadhatók.

A 2008-ban megválasztott, s jelenleg a második terminusát töltő Ma Jing-csiu elnöksége idején a kétoldalú gazdasági, turisztikai, kulturális kapcsolatok korábban soha nem látott mértékben javultak, de Ma legutóbbi megválasztásakor úgy nyilatkozott, hogy a politikai tárgyalásoknak még nincs itt az idejük.

Hongkongi lapértesülések szerint a hagyományosan a sziget függetlenségét támogató tajvani ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Párt elnöke kedden kijelentette, hogy támogatják a közvetlen párbeszédet a Tajvani-szoros két partja között, de ellenzik Ma Jing-csiu kormányának "titkos és átláthatatlan" tárgyalásait.

A CNA hivatalos tajvani hírügynökség jelentése szerint Ma a Tajvani-szoros két partja közti kapcsolatok békés fejlődésében "rendkívüli jelentőséggel" bíró eseménynek nevezte a nankingi találkozót. Közleményében az elnök hangsúlyozta, hogy az együttműködés alapelve tajvani részről a tajvaniak, a nemzet érdekeinek szem előtt tartása.

Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében üdvözölte a találkozót, és további bizalomépítő kezdeményezésekre bíztatta a feleket. Washington ugyancsak üdvözölte a "feszültség csökkentését szolgáló" lépéseket mindkét oldalon.

A kínai polgárháborút követően a vesztes Kuomintang kormányával Tajvan szigetére menekült, s ott a "Kínai Köztársaság" több mint hat évtizede de facto önálló államként működik. A világon mindössze kevesebb mint kéttucatnyi ország ismeri el. Peking Kína részének tekinti a szigetet, és az ország mindenkori vezetésének, a kommunista pártnak deklarált célja Kína újraegyesítése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: