2009-10-01 15:24:45• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Pedofíliával vádolnak egy kanadai püspököt

Lemondott tisztéről egy kanadai római katolikus püspök, miután kiderült róla, hogy laptopjában pedofil témájú felvételeket tárolt - közölte szerdán az észak-amerikai ország rendőrsége.

Raymond Lahey 2003 óta állt a keleti partvidéken lévő új-skóciai Antigonish egyházmegyéjének élén. Szeptember 15-én külföldről tért haza. Az ottawai repülőtér biztonsági szolgálatának emberei szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezve  átvizsgálták a főpap hordozható számítógépét, amely az inkriminált fotókat tartalmazta. A laptopot további vizsgálatra elkobozták, a püspök ellen pedig szeptember 25-én bűnvádi eljárást indítottak tiltott gyermekpornó-felvételek birtoklásáért. Elfogatóparancsot is kiadtak ellene, de ezt az intézkedést még nem hajtották végre.

A rendkívül kínos helyzetbe került 69 éves püspök szombaton kérte a pápát, hogy mentse fel őt az egyházmegye vezetőjének tisztéből. XVI. Benedek eleget tett a kérésnek.

Híveinek írt levelében Lahey személyes indokokkal magyarázta távozási szándékát, a laptopjában tárolt felvételek miatti eljárásról nem tett említést.

Lahey az idén már egyszer a kanadai lapok címoldalára került, miután augusztusban a televízió nyilvánossága előtt bejelentette: összesen 13 millió kanadai dollár (12 millió amerikai dollár) kártérítésben részesül az a 15 személy, aki 1950-ig visszamenőleg az egyházmegyéjében lelkipásztori szolgálatot teljesítő papok szexuális kicsapongásainak volt az elszenvedője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: