2010-10-21 10:06:31• hírek • Venczel Katalin/MTI

Pedofil-botrányok

Franciaországban jelenleg kilenc katolikus pap tölti börtönbüntetését pedofília miatt, s további 51 ellen emeltek vádat - közölte szerdán a francia katolikus egyház.

Franciaországban az utóbbi években nem voltak egyházat érintő botrányok pedofíliával megvádolt papok miatt.

Az egyház által közölt adatok a franciaországi püspöki konferencia (CEF) idén nyáron végzett összesítésein alapulnak. Eszerint jelenleg 9 katolikus pap tölti börtönbüntetését pedofil cselekmény miatt, további 51 ellen már vádat emeltek, és 45-en már letöltötték büntetésüket. Az egyház nem közölte a bebörtönzött papokra kiszabott szabadságvesztések időtartamát.
Franciaországban 2008-ban 19640 gyakorló papot tartottak számon.

A CEF először 2000-ben végzett hasonló jellegű vizsgálatokat, amelyeket a nevelőknek szánt kézikönyvben közölték. Ennek kibővített, új kiadása a jogszabályi változásokat is közli, és azt hogy, a jelenleg érvényes kánoni jog például az egyházon belül betöltött funkciójának megfosztását írja elő a 16 évesnél fiatalabb gyermekekkel szemben erőszakot elkövető papok számára.  
A kézikönyv előírja, hogyan kell a fiatalokkal viselkedni, definiálja a pedofil cselekmény fogalmát, tanácsokat ad megelőzésükre, illetve pontosítja, hogy kit és hogyan kell figyelmeztetni, amennyiben egy egyházi személy tudomására jut valamilyen pedofil eset.

A francia katolikus egyház 2000-ben akkor kezdett el foglalkozni a pedofília kérdésével, amikor egy érsek ellen azért indult eljárás, mert nem tett feljelentést egy az egyházközösségéhez tartozó pap által elkövetett pedofil cselekmény miatt.

Noha Franciaországban nem voltak az egyházat érintő olyan pedofil botrányok, mint az Egyesült Államokban, Írországban vagy Belgiumban, vallási személyeket érintő több pedofil ügy is bírósági szakaszba jutott, s a megvádolt személyek elítéléséhez vezetett.


Pedofil-botrányok Franciaországban
Pedofil-botrányok Franciaországban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: