2016-04-22 17:44:05• hírek • Szatmár.ro, RMDSZ

Pedagógusfórumot szervezett az RMDSZ Szatmárnémetiben

„Ott kell lennünk, ahol a magyar közösség és gyermekeink jövőjét érintő kérdések születnek" - hangsúlyozta Szabó Ödön parlamenti képviselő április 22-én, péntek délután a Szatmárnémetiben zajló Együttműködés az oktatásban témájú pedagógusfórumon. Hozzátette, az elmúlt időszakban úgy tudtak oktatásügyi eredményeket elérni, hogy volt, aki képviselje a magyar érdeket a parlamentben is, és volt, aki a meccseket megvívja akkor, amikor meg akartak feledkezni rólunk, amikor meg akarták csonkítani a nekünk kijáró jogokat.

„Az intézményvezetők státuszának stabilitására van szükség, és egy olyan tanügyi törvényre, amelyet módszeresen alkalmaznak, még mielőtt újabbat kiáltanának ki" - emelte ki a képviselőház oktatásügyi szakbizottságának tagja az elmúlt 26 év oktatásügyi hiányosságaira rámutatva.

„Jelenleg a román oktatásban kísérletezés folyik, holott különösen a kisebbségek, így a magyar közösség is egy kiszámítható iskolai rendszerben érdekelt, az oktatók pedig egy biztonságos és vonzó pedagógusi pályában" - hangsúlyozta Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke a pedagógusfórumon, majd rámutatott: a magyar iskolarendszer elfogadható jogi kereteit tulajdonképpen megteremtették már, de az oktatás jogbiztonságáért még sokat kell tenni. „Az új tanügyi törvényt lassan, halogatásokkal, félreértelmezésekkel alkalmazzák, késik az igazi gyermekközpontú oktatás kialakítása. A most zajló társadalmi vitáknak - ha a kormány ezeket komolyan veszi - immár tényleg oda kellene vezetniük, hogy a rendszerbeli felesleges bürokráciát kiküszöböljék, a halogatott intézkedéseket végre meghozzák, és érdemi döntés szülessen a finanszírozás javításáról" - fejtette ki.

Az önkormányzatoknak nagy a felelőssége az oktatási folyamatokban - véli Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az RMDSZ szatmárnémeti polgármesterjelöltje. Úgy gondolja, a tét nagy, csakis a politikum és a pedagógusok összefogásával lehet azokon a körülményeken segíteni, amelyeket a tanügyi rendszer ingoványos helyzete idézett elő, amelyeknek elszenvedői a Szatmár megyei, de az ország különböző településein élő iskolások is. „A pedagógus-testület és az önkormányzat is felelős azért, hogy a fiatalok az elvándorlás helyett az itthon maradást válasszák. Polgármesterként azért fogok dolgozni, hogy a szatmárnémeti magyar oktatás kiemelt figyelmet kapjon az önkormányzat részéről" - nyomatékosított Kereskényi.

Király András, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkára úgy véli, a politikum és a pedagógusok közös fellépésére van szükség ahhoz, hogy a romániai magyar oktatási rendszer helyzete megoldódjon. Arra kérte a jelenlévő oktatókat, legyenek bátrak, merjenek fellépni akkor, amikor a döntések őket és a magyar gyermekeket kiemelten érintik.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy hamarosan sor kerül a főtanfelügyelők és helyetteseik vizsgájára, kiemelten fontos, hogy a magyar pedagógus-jelöltek sikeresen teljesítsenek, a kellően felkészültek nyerjék el a betölteni kívánt helyeket. Kitért a kormányváltás hátrányaira is, amelyről úgy vélekedik, rosszul érte a tanügyet: az új tárcavezetőnek egy olyan időszakban kellett a minisztérium élén feladatot vállalnia, amely elődje által nem volt megfelelően előkészítve. Tájékoztatójában kitért arra is, hogy az elemi osztályok szintjén a tankönyvek és a tanterv megírásának folyamata bár lezárult, számtalan nehézségbe ütközött. „A kiadók körüli vita felülmúlta az igazi lényeget, amely a tankönyvek megírásakor a minőséget részesítette volna előnyben. Nem a tankönyvek versenye folyt, hanem a kiadóké" - tette hozzá. Pozitívumként említette, hogy kiemelten kezelték a speciális tárgyak kérdését: a magyar nyelv és irodalom mellett ezentúl a román nyelv és kommunikáció, valamint a zene tankönyvek is a diákok érdekeit szolgálják. Rövid időn belül pedig az 5-8. osztályok könyvein és tantervein a sor.

A Szatmárnémetiben zajló tanácskozáson jelen volt Borsos László államtitkári tanácsos, Erdei D. István parlamenti képviselő és Gál Gyöngyi főtanfelügyelő-helyettes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: