2011-11-07 17:05:25• hírek • Kocsis Zoltán

Pécskáról Szatmárra kerülnek az avarkori leletek

Bár felénk leginkább az észak-erdélyi autópálya építéséről (azaz annak folyamatos csúszásáról) hallani a legtöbbet, a Partium déli részén, Arad környékén épül az az autópálya, amely a tervek szerint a IV-es számú páneurópai folyosónak lesz a része. És amelynek a nyomvonalán jelentős mennyiségű régészeti leletet is találtak.

Az Arad megyei Pécska városka közelében összesen száz darab avarkori sírt tártak fel a szakemberek. Ezen leletek egy része pedig a Szatmár Megyei Múzeumba kerül majd elemzésre, vizsgálatra. Mivel ez nem tartozik a mindennapi eljárások közé, megkerestük Liviu Martát, a múzeum igazgatóját.

A szakember elmondta, hogy a Szatmár Megyei Múzeum, az aradi és a kolozsvári intézménnyel egyetemben szerződést kötött az autósztrádát építő céggel és ennek tudható be az, hogy az ott talált bronz leleteket Szatmárnémetiben vizsgálhatják majd meg. Az emberi és állati csontokat viszont a helyszínen tanulmányozzák a régészek.

Ásatás az erőgépek nyomában

Elmondta továbbá, hogy a jelek szerint a mai Pécska környéke sűrűn lakott terület volt az ókorban, ám az ott talált leletek bősége és sokszínűsége ezzel együtt is meglepte a tudósokat.

Az avarok mellesleg 552-ben jelentek meg Európában, a Türk Birodalom birodalom elől menekülve. A Kárpát-medencét 568-ban foglalták el és ekkortól datálódik az Avar Birodalom uralma is. Az avarok gepida, szarmata és szláv népcsoportokat találtak a Kárpát-medencében és őket hajtották igájuk alá. Az Avar Birodalom bukása a IX. századra tehető, amikor egyfelől Nagy Károly Frank Birodalma, másfelől pedig Krum bolgár bán morzsolta fel erőiket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: