2009-12-04 20:06:29• hírek • Szatmar.ro

Peches házigazda, szerencsés címvédő

Halálcsoportba került Brazília, spanyolokkal játszik az Európa-bajnok.

Valamivel több, mint fél évvel a történelmi, 2010-es labdarúgó világbajnokság előtt már a Dél-Afrikai Köztársaságra, pontosabban Fokvárosra figyelt a nemzetközi labdarúgó világ péntek délután: itt tartották ugyanis az első afrikai rendezésű vb. csoportbeosztásának sorsolását.

A résztvevők természetesen nem vágtak egyből az események közepébe, előbb beszédet mondott Jacob Zuma, a rendező ország köztársasági elnöke, Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) első embere valamint Nelson Mandela emberjogi harcos, egykori köztársasági elnök. Közben akusztikusan (értsd helyi zenekarok produkcióival) és vizuálisan (lenyűgöző tájak videó-bejátszásával) bemutatták Dél-Afrikát és a fekete kontinenst.

Aztán Zakumira, a világbajnokság kabalafigurájára került sor, akiről kijelenthető, hogy a földkerekség legjobban focizó leopárdja.

Ezt követően megjelent a színpadon a dél-afrikai születésű, Oscar-díjas színésznő, Charlize Theron, ami már sejtette, hogy a sorsolás nem várat sokat magára. Aztán megjelent Jerome Valcke, a FIFA főtitkára és a sorsoló személyiségek, élükön David Beckhammel és a dél-afrikai válogatott csapatkapitányával, Matthew Booth-al.

Ami a sorsolást illeti, egyértelműen a G csoport sikerült a legkeményebbre, ahol Brazília, Portugália és Elefántcsontpart közül bármely ott lehet az elődöntőben, de Észak-Koreát sem szabad leírni. Szintén kemény hármas alakult ki a D kvartettben is, Németországgal, Szerbiával és Ghánával, azonban Ausztráliát sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

A világbajnok Olaszország nem panaszkodhat, hisz Paraguay mellett Új-Zéland és Szlovákia nem okozhat komoly gondot. A házigazda Dél-Afrikának azonban nem volt szerencséje, mivel Mexikó, Uruguay és Franciaország mellett enyhén szólva sem számít favoritnak. Kuriózum a maga nemében a H csoport, ahol Svájc mellett csupa spanyolul beszélő ország került, élén az Európa-bajnok Spanyolországgal, valamint Hondurassal és Chilével. És ha a kuriózumoknál tartunk, meg kell említeni, hogy a B csoportban Argentína, Nigéria és Görögország ugyanúgy egymásra talált, mint 1994-ben, csak most nem Bulgária egészíti a kvartettet, hanem Dél-Korea.

A 2010-es dél-afrikai világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport:
Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay, Franciaország
B csoport: Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország,
C csoport: Anglia, Egyesült Államok, Algéria, Szlovénia
D csoport: Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána
E csoport: Hollandia, Japán, Kamerun, Dánia
F csoport: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia
G csoport: Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália
H csoport: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: