2010-07-07 23:45:19• hírek • Szatmar.ro

Először döntős Spanyolország

A németek nem tudták hozni az utóbbi meccsek játékát, megérdemelt spanyol győzelem.

Az előrehozott döntő! A nemzetközi sportsajtó szinte egyöntetűen így kezelte Spanyolország és Németország világbajnoki elődöntőjét, megfeledkezve közben arról, hogy a másik ágon már döntős Hollandia sem egy botütő gárda. Ugyanakkor az aktuális Európa-bajnok és a torna legjobb fociját produkáló németek összecsapása (főleg, hogy e két gárda játszotta két évvel ezelőtt az Eb.-finálét is) tényleg emlékezetes meccsnek ígérkezett.

Nem lett az, elsősorban a németeknek „köszönhetően". Az eddig káprázatosan bátor, ötletes, lendületes játékkal előrukkoló fiatal német csapat talán túlságosan is tisztelte ellenfelét. Sőt talán félt is tőle, mert az még valamilyen szinten érthető, hogy átengedte a területet, de a passzjátékukba is szokatlanul sok hiba csúszott. Spanyolország pedig eddigi legjobb teljesítményével rukkolt elő: jól járatták a labdát, ügyesen cserélgették a támadások súlypontját és játékosaik technikai fölényét is érvényesíteni tudták. Ennek ellenére nem nagyon tudták feltörni az óramű pontossággal működő német védelmet, Villa kiugratásán (Neuer blokkolt jó ütemben) és Puyol fejesén (kevéssel kapu fölé szállt a labda) kívül nem tudtak igazán komoly helyzetet kialakítani. Igaz, a túloldalon Trochowski életerős lövését (Casillas szépen védett) leszámítva Németország semmilyen veszélyes lehetőséget nem volt képes összehozni.

A szünet után sokáig nem változott semmi, mert bár Spanyolország egy sebességi fokozattal magasabbra kapcsolt, de Xabi Alonso és Villa távoli lövései továbbra sem okoztak fejfájást Neuernek.

A meccs egy óra elteltével élénkült meg, amikor Alonso löketét Neuer bravúrral hárította, a kipattanót Iniesta lőtte keresztbe (mindenki lemaradt róla), de a hosszú oldalon Pedro összeszedte a labdát, lövése aztán csak centikkel kerülte el a kaput. Egy-egy Klose és Villa próbálkozás után a 69. percben a németeken volt a sor, hogy ziccerig jussanak: Podolski beadására Kroos érkezett a hosszú oldalon, de a fiatal játékos közeli lövését Casillas védeni tudta. A meccs helyzete volt!

Alig négy perccel később aztán már nagyon sajnálhatták a németek az előbbi ziccert, hisz Spanyolország megszerezte a vezetést. Xabi Alonso végezhetett el szögletet, a begyakorolt variáció végén pedig a lendületből érkező Puyol bivalyerős fejese után a hálóban kötött ki a labda.


Puyol (jobbra) a döntőbe fejelte a spanyolokat fotó: dfb.d
Puyol (jobbra) a döntőbe fejelte a spanyolokat fotó: dfb.de


A bekapott gól után a németek megpróbáltak nyomást gyakorolni a spanyol kapura, ám ez kevéssé sikerült, a csapat játéka megsínylette az eltiltás miatt hiányzó Müller hiányát. Pedro, majd Torres egy-egy veszélyes kontra végén bebiztosíthatta volna az ibériaiak győzelmét, amelynek jogosságához azonban így sem férhet kétség.

Mivel kedd este a másik ágon Hollandia kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba, így biztos új lap íródik majd a labdarúgó világbajnokságok történelmében: ez a két csapat ugyanis soha nem nyerte még meg a sportág legfontosabb tornáját. Sőt, Spanyolország még a döntőig sem jutott el, miközben Hollandia 1974-ben és 1978-ban vereséget szenvedett az egyaránt házigazda Németország illetve Argentína ellen.

A szombati kisdöntőben pedig a kétszeres világbajnok Uruguay a háromszoros győztes Németországgal csaphat össze a harmadik helyért. Azért a harmadik helyért, amelyet legutóbb...a németek szereztek meg. Ez egyben azt jelenti, hogy a germánok négy esztendővel ezelőtt is ott voltak a legjobb négy között, amely teljesítményt egyetlen más csapat sem volt képes megismételni. Arról nem is beszélve, hogy az azt megelőző tornán döntőt játszottak - és buktak a Ronaldo vezette Brazília ellen. Így talán kijelenthető, hogy a 2000-es évek első évtizedének legpechesebb csapata a német válogatott - főleg, ha figyelembe vesszük a két évvel ezelőtt elbukott Európa-bajnoki döntőt is!

Végezetül tegyük hozzá, hogy a Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor alkotta bírói hármas lapok és komolyabb hiba nélkül lehozták a találkozót - más kérdés, hogy ez utóbbival Schweinsteiger nem biztos, hogy egyet ért...

Spanyolország - Németország 1-0
gól:
Puyol (73.)
Spanyolország:
Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Busquets, Xabi Alonso (Marchena, 93.) - Iniesta, Xavi, Pedro (David Silva, 86.) - Villa (Torres, 81.)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng (Jansen, 52.) - Trochowski (Kroos, 62.), Khedira (Gomez, 80.), Schweinsteiger, Podolski - Özil, Klose

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: