2009-06-03 13:53:00• hírek • MTI/AFP/ITAR-TASZSZ

Patthelyzet a Moldovai parlamentben

Nem tudott államfőt választani a szerdán tartott második szavazási fordulóban sem a moldovai parlament, ezért feloszlatják a törvényhozást.

A 2001 óta hatalmon lévő moldovai kommunisták ugyan megnyerték áprilisban a parlamenti választásokat, de az államfőjelöltjük megválasztásához szükséges 61 helyett csak 60 mandátummal rendelkeznek. Az elnökválasztás első, május 20-án tartott menetében egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy Zinaida Greceaniit, a jelenlegi ügyvezető kormányfőt megválasszák. Mivel a második próbálkozás is kudarccal ért véget szerdán, ezért új általános választásokat kell kiírni.
Vladimir Voronin leköszönt államfő - akit nemrégiben választottak meg a parlament elnökévé - szerint a kommunisták készek lennének egy újabb választásra, de ez nem tenne jót az országnak.

Bár az áprilisi választást az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége egyaránt tisztességesnek minősítette, zavargások törtek ki Chisinauban. A demonstrálok felgyújtották az elnöki palotát és rezidenciát.

Voronin már nem indulhat harmadszorra az államfői tisztség megszerzéséért. Reményei szerint a parlament elnökként maradhat a hatalomban.

Az új választásokat három hónappal a parlament feloszlatását követő három hónapban kell megtartani. A törvény azonban nem írja elő a parlament feloszlatásának időpontját. Voronin, aki házelnökként továbbra is gyakorolja az államfői teendőket, már most jelezte, hogy mindaddig nem oszlatja fel a törvényhozást. míg a képviselők nem erősítik meg az új kormányt.
A szerdai választási forduló eredményének a kihirdetése után megjegyezte: nincsenek meg a feltételek a parlament feloszlatásához.


A moldovai parlament épülete
A moldovai parlament épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: