2016-09-14 17:43:12• hírek • Szatmar.ro

Patthelyzet - majd a hó betömi a homoródi út gödreit?

Simion Ardelean polgármester
Simion Ardelean polgármester

A tömegközlekedést bonyolító cégek csak 18 személyes kisbuszokat küldenek, amelyeken aztán előfordul, hogy 50 gyerek is utazik. A mentők, tűzoltók inkább öt kilométert kerülnek és a földes utat is bevállalják, csakhogy kerüljék a Résztelek - Bükkszoldobágy útvonalat. A Szatmárnémeti - Ivácskó közötti 25 kilométeres útszakaszt közel egy óra alatt lehet megtenni - csoda tehát, hogy az orvosok, tanárok nem akarnak Homoród községben munkát vállalni?

Minderről Simion Ardelean polgármester számolt be szerdán, azon tüntetést követően, amelyet a Homoród községben lakók az odavezető út kritikán aluli minősége miatt tartottak Szatmárnémetiben, az Október 25. téren. Miután a mintegy félszáz ember a „Szégyelljétek magatokat" és hasonló tartalmú rigmusokkal igyekeztek felhívni a figyelmet problémáikra, a törvény betűjét betartva, Altfatter Tamás alprefektus és Ioan Rus megyei alelnök a tüntetők tíz képviselőjét invitálta meg a nyugodtabb hangulatú megbeszélésre, amelyen Alexandru Panea, a megyei tanács másik alelnöke is jelen volt.

Az előzményeket felvázolva Ioan Rus emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program (PNDL) keretein belül 2015. május 8-án bocsátották licitre azt a beruházást, melynek végeztével modern, 8 méter széles út épülne az Amac - Homoród - Szakasz útvonalon. A beérkező ajánlatokat 2016. június 15-én értékelték ki és hirdettek győztest, az egyik cég pedig azonnal (július 7-én) fellebbezett. Összesen 13 pontban. Az Országos Közbeszerzési Döntőtanács augusztus 16-án 10 pontban elutasította a fellebbezést, három pontban viszont jóváhagyta. Mielőtt azonban a megyei tanács újraértékelhette volna a három pontot, az adott cég a Nagyváradi Táblabíróságon támadta meg a másik tízet. Az ominózus cég - a Tehnic Asist - két fronton folytat tehát háborút a megyei tanács ellen - aminek legnagyobb vesztese a mintegy 2500 ott élő ember...

Zárójelben jegyezzük meg, jelen pillanatban további tíz, szintén a PNDL programján keresztül zajló hasonló beruházás van folyamatban a megyében - komolyabb problémák nélkül...

A megyei tanács ezzel párhuzamosan másik licitet is indított a megye útjainak karbantartásáról, kátyúzásáról. Itt idén január 6-án írták ki a közbeszerzési eljárást, július 11-én értékelték ki a beérkező pályázatokat, majd hirdettek győztest - ám négy cég is fellebbezett. A megyei tanács jelen pillanatban az Országos Közbeszerzési Döntőtanács válaszát várja, amely nem hivatalos források szerint még a héten megérkezik.

„Amint választ kapunk végre, és aláírhatjuk a kivitelezési szerződést, ígérjük Önöknek, ez az útszakasz prioritást élvez majd. Tudniuk kell azonban, hogy sok ehhez hasonló állapotban lévő útszakasz is van a megyében sajnos: ilyen vezet Királydarócra, Sződemeterre, Kőröstelepre...", fogadkozott Rus. „Előreláthatólag azonban erre, azaz a munka kezdésére, október 15-e előtt nem kerülhet sor" - tette hozzá.

Simion Ardelean homoródi polgármester több alternatívával is előrukkolt. Az egyik, hogy a törvény adta lehetőségek keretein belül a megyei tanács közvetlen tárgyalással kössön szerződést a kátyúzásról a Részteleket, Ivácskót, Alsóhomoródot, Középhomoródot, Pácafalut, Felsőhomoródot és Bükkszoldobágyot érintő útvonal kapcsán. Másik elképzelése, hogy az útszakaszt minősítsék községi úttá, Szatmárpálfalva és Szatmárhegy községekkel közösen pedig ők saját forrásokból vállalják a kátyúzást. Ezzel kapcsolatban Altfatter elmondta, ebben az esetben elveszíthetik a PNDL-és finanszírozást. Ardelean azon aggodalmának is hangot adott, hogy a decemberben hatalomra kerülő új kormány akár meg is szüntetheti a PNDL programot és akkor végképp finanszírozás nélkül marad a beruházás. Volt már hasonlóra precedens az elmúlt kormányváltások során...

Alexandru Panea megyei alelnök azt javasolta, a megye tartalékalapjából kiutalhatnának a kátyúzásra szükséges összeget. „Alelnök úr, az a helyzet, hogy mindannyian tudjuk, az előző megyevezetés a teljes tartalékalapot elköltötte májusig", jegyezte meg erre Altfatter.

„Radu Bud prefektus és Pataki Csaba megyei tanácselnök két héttel ezelőtt Bukarestben tárgyalást folytatott többek között a vidékfejlesztési miniszerrel is, amelyen a Homoródra vezető útszakasz is terítékre került. Higgyék el, sokan dolgoznak azon, hogy Önöknél minden igényt kielégítő út épüljön, amellyel aztán tíz évig nem lesz gond. Ismerjük és megértjük a gondjaikat, de be kell tartanunk a törvényeket, ezért még egy rövid ideig a türelmüket kérjük", foglalta össze az elhangzottakat és a kilátásokat Altfatter Tamás.

„Megmondom én, ki fogja betömni a gödreinket. A hó", tette hozzá egy idősebb nő, akit a jelek szerint nem győztek meg az elhangzottak....

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: