2017-01-31 17:37:44• hírek • Szatmár.ro

Pataki: legalább még két határátkelőhelyet kellene nyitni Magyarország felé

A napokban több fórumon is szó esett újabb határátkelőhelyek megnyitásáról Magyarország felé. Erre egyrészt EU-s nyomás miatt kell mihamarabb sor kerüljön, másrészt a petei határátkelőhely annyira túlterhelt, hogy sokszor hosszú időbe telik átkelni a szomszédos ország területére.

Nemrég Catalin Dobse vámparancsnok jelezte újabb határátkelőhelyek nyitásának fontosságát, azóta pedig közbeszéd témája a határnyitás. Persze erre már régóta gondolnak a szatmáriak is, különösen akkor, amikor hosszú időn keresztül kell sorban állniuk az országból való kilépés illetve belépés okán a petei határátkelőhelyen.

Mint Pataki Csaba megyei tanácselnöktől megtudtuk, Brüsszelben lezárult a Magyar-Román határon átívelő programcsomag. Ott a Bizottság jelezte a két félnek, hogy a programban megépített, országhatáron áthaladó utakkal egy kis gond van. Mégpedig az, hogy nem lehet közlekedni rajtuk, ugyanis nincs létrehozva határátkelő - ami a schengeni övezethez való csatlakozásig alapfeltétele a határátlépésnek. A román és magyar szakminisztériumok feladatul kapták, hogy mérjék fel az igényt: valóban szükség van-e ezekre az átkelőkre.

Ezt a román fél úgy oldotta meg, hogy a külügyminisztérium megkérdezte az érintett vidéki polgármestereket, hogy szeretnének-e határátkelőhelyet. „A kérdést is furcsán tették fel" - magyarázza Pataki Csaba - „ugyanis azt kérdezték, hogy az hétvégén vagy egyházi ünnepeken legyen nyitva".

„Miután megtudtam az önkormányzatoktól a kérdést, azt kértem, hogy válaszul kérjék az állandó nyitvatartást - vagy legalább a nappalit" - mondja a megyei tanácselnök. „Ezeknek az utaknak gazdaságélénkítő hatásuk van, a zsáktelepüléseket csak akkor lehet a fejlődés útjára állítani mindkét országban, ha akkor vannak nyitva az átkelők, amikor gazdasági tevékenység folyik. Például munkába lehet menni" - magyarázza.

A megyei tanácselnök információi szerint Románia és Magyarország szakminisztériumai rábólintottak három vagy négy határátkelő megnyitására. Emlékeztetőül: a Hu-Ro pályázatokban összesen tíz határon áthaladó utat újítottak fel a teljes határszakaszon.

„Az ideális az lenne, ha mind a tíz helyen határátkelő nyílna. Szatmár megyében legalább kettő megnyitására lenne feltétlenül szükség. Legalább egyet kellene nyitni vagy Szárazberek, vagy Peleske közelében, egyet pedig Nagykároly régiójában, például Szaniszló és Ömböly között" - véli a megyei tanács elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: