2013-08-25 20:52:16• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: az erdélyi magyar nem felejt

Helyi és országos problémákkal, politikai kérdésekkel fordultak a szatmári RMDSZ vezetőihez a Partiumi Magyar Napok látogatói vasárnap délután a Kossuth-kertben. Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor és Erdei D. István képviselők, Riedl Rudolf megyei tanácsalelnök, Maskulik Csaba és Nits János városi, Szász Piroska és Draveczky Károly megyei tanácsosok igyekeztek válaszolni a kérdésekre, segíteni az esetleg felmerülő problémákban.

A beszélgetés elején Kereskényi Gábor, aki egyben a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is, meglepetésének adott hangot, amiért a PMN történelmének 12 éve alatt először előfordult, hogy cégek azzal álltak a szervezők elő: a politikai helyzet miatt készek több pénzzel támogatni a rendezvényt, mint tavaly. „Úgy gondolom, minden résztvevő érzi a nyomást, ami a magyarságra nehezedik. Ugyanakkor úgy gondolom, egy közösségépítő tömegrendezvény csak akkor lehet igazán sikeres, ha be tudjuk vonni a privát szférát és nem csak közpénzből költekezünk. A civil szervezetek nagy száma is bizonyítja, hogy a PMN életképes", mondta a képviselő. „A finanszírozók nem csak a pénzüket, de a lelküket is beleadják, ezért olyan sikeres a PMN", tette hozzá Pataki.

A hallgatóság soraiból ezt követően záporoztak a kérdések. Volt, aki a sok etnikailag vegyes házasságot, az erdődi középkori fesztivált vagy éppen a Mesterházy Attila MSZP-elnök Kelemen Hunorral való találkozását sérelmezte.

„Az erdődi polgármester zsibói bányászmérnök fejével nem fogja fel, hogy a település nevének magyar nyelvű feltüntetése a város érdeke is. Évek óta megy a harc vele, egyelőre kevés eredménnyel", reagált Pataki. A megyei RMDSZ elnöke hozzátette, a középkori fesztiválon folytatott történelemhamisításra fel voltak készülve. Felháborítónak nevezte továbbá, hogy az uniós pénzből felújított vár csak hétköznaponként látogatható 8-16 órák között. „Úgy látszik, a polgármester el nem tudja képzelni, hogy turisták hétvégén is érkezhetnek", jegyezte meg maró iróniával.

A „szerelmi asszimilációval" kapcsolatban Erdei kifejtette, hogy ez olyan téma, amibe nem lehet beleszólni. Mégis, a szülők felelőssége, hogy a gyerek mennyire ragaszkodik nemzetiségéhez, tette hozzá. Ezért is van szükség a fiatalokat megmozgató rendezvényekre, amelyek egyben ismerkedési lehetőséget is jelentenek, vélte Erdei.

„Az erdélyi magyarságot képviselő RMDSZ-nek tudomásul kell vennie, hogy az erdélyi magyarok körében nem túl népszerű az MSZP. Mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a két világháború közötti Magyarországon még a szélsőbal pártok is nemzetben gondolkodtak, mint ahogy nemzetben gondolkodik minden egyes román párt is. Jelenleg Magyarországon sajnos ez nem így van. Magánvélemény szerint azonban Magyarországon van olyan párt, amely nemzetben gondolkodik. Az ő segítségükre szükségünk van, de nem oly módon, hogy megmondják nekünk, mit kell csinálnunk", jelentette ki Kereskényi.

Ezt követően több helyi érdekeltségű probléma merült fel. Egy 77 éves nyugdíjas azt sérelmezte, hogy miért nem kap ingyenes buszbérletet, hisz megfelel a határozat paragrafusaiban leszögezett feltételeknek. Egy fiatalabb férfi az Independentei utcán található két buszmegállót tette szóvá, amelyben folyamatosan parkolnak az autók, ezért a buszok csak nehézségek árán tudnak megállni. Egy másik panasz arra vonatkozott, hogy a Fabricii utcában miért csak az egyik oldalt öntöttek új járdát, egy idős bácsi több népdalt és bakanótát szeretne hallani a helyi magyar nyelvű rádióban.

Maskulik Csaba, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke megígérte, hogy utánanéz, miért nem kap a néni ingyenes bérletet. Nits János városi tanácsos sajnálatának adott hangot, amiért a városi tanács soha nem tudta megvalósítani, hogy a szabálytalanul parkoló autókat el lehessen szállítani. Így ugyanis csakis a rendőrség hatásköre ez ellen fellépni. Ezzel kapcsolatban Maskulik hozzátette, egy írásbeli beadványára a helyi rendőrség azt közölte vele, napi átlagban nyolc szabálytalan parkoló autót büntetnek meg. Az közúti rendőrség helyi parancsnoka pedig azt mondta neki, számukra a balesetek számának csökkentése, a balesetek okainak büntetése az elsődleges: azaz, ha valakit gyorshajtáson kapnak, vagy telefonál vezetés közben vagy ha nincs becsatolva a biztonsági öve. A szabálytalan parkolókkal szemben csak akkor járnak el, ha éppen tetten érik és a helyszínen találják a gépkocsi vezetőjét is. „Pedig a szabálytalan parkolás is lehet balesetveszélyes", tette hozzá Nits.

Mivel a PMN utolsó napján több jobbikos lufi is feltűnt, az esemény mellett nem ment el szó nélkül Pataki Csaba sem. Szerinte, ha az RMDSZ szervezte rendezvényen maga az RMDSZ sem reklámozza magát, akkor másnak sincs ehhez morális joga. Szerinte a magyarság csak lassan ébredt fel a tavalyi választási sokkból, ám most úgy látja, kezd ismét összefogni. Reményét fejezte ki, hogy ez az összefogás kitart majd, például a jövő évi európai parlamenti választásig. „Az erdélyi magyarságnak nagyon fontos, hogy hallassa a hangját Brüsszelben. Ugyanakkor sajnos jövőre is választások lesznek, ami azt jelenti, hogy  mindenki azzal fog foglalkozni, amivel nem kéne. Kezdődik az unió 2014-2020-as költségvetési időszaka, amikor rengeteg pénzt hívhatunk le. Ahelyett azonban, hogy hosszú távú stratégiákról beszélgetnénk, mindenki a kampánnyal lesz elfoglalva", mondta Pataki.

„A mostani kormány sárga és piros színű. Nem tudom, milyen lesz egy-két év múlva. Ha e két színt összeadjuk, akkor narancssárga lesz, viccelődött a szenátor utalva az ellenzéki PDL színeire. Az viszont biztos, a mostani kormány lassan több megszorítást léptet életbe, mint az előző. A különbség csak az, hogy ezek most szépen be vannak csomagolva", jelentette ki a politikus, utalva a szeptemberben életbe lépő több új adóra, minek következtében például luxusadót kell fizetni  egy karikagyűrű után is.

Pataki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a látszólagos egyeztetések mögé bújva „a fű alatt már regionalizál". Az RMDSZ viszont továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Szatmár Biharral és Szilággyal alkothasson közös régiót. Ennek érdekében helyi népszavazás kiírását is kilátásba helyezett.

Az utóbbi évek eseményeire utalva pedig Pataki kijelentette, „az erdélyi magyarok szerencsére nem felejtenek. Remélem azt sem felejtik, mivé keresztelték őket."

A PMN támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: