2013-07-08 12:25:49• hírek • Szatmár.ro

Pataki Csaba előadást tartott az EU Táborban

A 10. EU Tábor szombat délelőtti első programján a regionalizáció kérdésköréről beszélt Csutak István régiófejlesztő szakpolitikus és Pataki Csaba RMDSZ szenátor. Szabó Tamás politológus moderálásával a beszélgetőpartnerek statisztikai adatokkal, példákkal és általános tudnivalókkal járták körül a témakört.

„A régiók felosztása szigorúan a politikai berendezkedés kérdése"- jelentette ki Csutak István a téma kapcsán. A régiófejlesztő szakpolitikus elmondta, hogy a stratégiai régiók már 1998-ban megjelentek, de mindenkori probléma az adminisztrációs reform összekeverése a fejlesztéssel. A kettőt élesen külön kell választani, nem összemosni.

Csutak szerint statisztikai adatok alapján a régiók közötti különbségek kiéleződtek: „A megyék közötti különbségek elhatalmasodtak az elmúlt időben. Vannak olyan megyék, amelyek nagyon előreléptek a fejlődésben, viszont sokan lemaradtak, csökkenő tendenciát mutatva" - magyarázta a szakpolitikus.

Pataki Csaba a regionalizációs megközelítések eddigi és jelenlegi helyzetét taglalta. Emellett kitért a lehetséges alternatívákra a felosztást illetően, vázolva saját álláspontját a működőképes régiófelosztás tekintetében. A tavalyi hatalmi váltás óta bekövetkezett változások negatívumaként kiemelte a tartaléklistás pályázatok sokaságát, az agrárfejlesztésben bekövetkezett gondatlanságokat, a román-magyar határmenti program stagnálását.

Az RMDSZ szenátor tájékoztatott, hogy Európai Uniós előírások rendelkeznek arról, miket kell figyelembe venni a régiók alakításakor: az egyes területek történelmileg, kulturálisan, földrajzilag egységesek kell, hogy legyenek. „A régiók között adminisztratív szempontból óriási különbségek lehetnek, annak ellenére, hogy fizikai távolságukat tekintve közel vannak egymáshoz" - hangsúlyozta a problémát a volt fejlesztési igazgató.

A román közigazgatás kapcsán kiemelte: sok önkormányzat csődben van, a jelenlegi hatalom „meg akarja őket fojtani". A regionalizálás hátrányaihoz hozzátette, a régiók vezetőire óriási jogköröket akarnak ruházni.

A beszélgetőpartnerek meglátásai szerint a többségi románok jelentős része tájékozatlan a regionalizálás kérdésében, ami érdektelenséget vált ki belőlük. Pataki Csaba szerint az adatok felmutatása a tervezeten nem segít. Egyszerű, nagyon konkrét példákkal kell előállni a regionalizáció szükségtelenségének magyarázásában.

Pataki Csaba is előadást tartott az EU Táborban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: