2013-07-12 16:23:56• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: Csúnyán átverte a fizető önkormányzatokat a kormány!

Az önkormányzatok átverésével vádolja a román kormányt Pataki Csaba Szatmár megyei RMDSZ-es szenátor. Kereskényi Gábor üdvözölte az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, amelyben pénzbírsággal sújtotta az olimpiás Gavrilescut. A képviselő megbízhatatlannak nevezte a megyei tanácsot.

A Szatmárnémeti RMDSZ székházában összehívott sajtótájékoztatón Kereskényi nem kívánta véleményezni a Dan Gavrilescura kirótt hatszáz lejes büntetést, ám elégedettséggel nyugtázta, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács diszkriminatívnak nevezte az Olimpia labdarúgócsapat középpályásának korábbi kijelentéseit. A döntésről csütörtökön tájékoztatta hivatalosan a képviselőt.

Mint ismeretes, a futballista április elején Dorel Coica polgármester Facebook oldalán tett közzé a magyarságot sértő üzeneteket. Kereskényi ekkor tett feljelentést az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely döntésében egyhangúlag diszkriminatívnak nevezte Gavrilescu megnyilvánulásait. „Felhívnám a figyelmet, hogy a Tanács történelmében ritka az egyhangú döntés. A legfontosabb azonban, hogy egy állami intézmény diszkriminatívnak nevezte Gavrilescu tettét és ez egy fontos lépés lehet a megelőzés felé", vélte Kereskényi.

Szatmárnémeti korábbi alpolgármestere kitért az egykori 13-as számú Általános Iskola ügyére is. „A megyei tanács bebizonyította, hogy nem jó gazda. Emlékezzünk csak a megyei könyvtár ügyére: a városi tanács 2011-ben átadta a használati jogot, ám a könyvtár azóta sem épül", jelentette ki.

Kereskényi cáfolta a határozattervet megalkotóinak azon kijelentését, hogy anyagi forrást teremtettek elő az ingatlan rehabilitálására, mondván: semmilyen uniós pályázati csatorna sincs jelenleg megnyitva és a megyei tanács költségvetésében sem szerepel erre a célra elkülönített összeg. Kijelentette, az sem igaz, hogy csak tulajdonos pályázhat finanszírozásra, példaként felhozva a Ioan Slavici Főgimnázium felújítását, ahol az önkormányzat csak bérlő, mégis véghez tudta vinni rehabilitálást. „Nem igaz az sem, hogy a minisztérium nem adna engedélyt a rendeltetés megváltoztatására, hisz személyesen beszéltem az ügyben Remus Pricopie tárcavezetővel. Emellett felmerül a kérdés, a városnak tényleg nem lenne szüksége az épületre? Egy sor intézmény rossz körülmények közepette működik. A helyi rendőrség székhelye egy tömbházban van, a helyi adóhivatalnak otthont adó épületnek pedig komoly statikai problémái vannak. Miért ne lehetne őket átköltöztetni?", tette fel a kérdést.

A városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke, Maskulik Csaba írásban fordult a polgármesteri hivatalhoz a kérdéssel, tényleg nincs-e a városnak szüksége az épületre, „Amíg nincs válasz, addig nem engedhetjük, hogy a városi közvagyont csak úgy elajándékozzák", jelentette ki Kereskényi.

Átverte a fizető önkormányzatokat a kormány!

Pataki Csaba szenátor egyenesen azzal vádolta meg a kormányt a sajtótájékoztatón, hogy sportszerűtlenül átverte azokat az önkormányzatokat, akik betartották a törvényt! A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség június 9-én, kedden még arról tájékoztatta ugyanis a Szatmár megyei önkormányzatokat, hogy azoknak haladéktalanul be kell fizetniük a késedelmi illetéket, amely értéke az elkésett projektek értékének 2% kell legyen. Ugyanaznap este azonban napvilágot látott egy miniszteri rendelet, mely a büntetést 0,1%-ra csökkentette!

„Ez több, mint felháborító! Aki rendesen kifizette a törvény által előírt összeget, márpedig ez elsősorban az erdélyi önkormányzatokra jellemző, azok ismét rosszabbul jártak. Már elnézést a kifejezésért, ám akik betartották a törvényt, azokat egyszerűen átverték!", jelentette ki Pataki.

A szenátor elmondta, Szatmár megyében összesen 18 önkormányzat fizette ki a törvény által előírt 2%-os bírságot (köztük Érendréd, Börvely és Szatmárhegy élén áll RMDSZ-es polgármester), ami önkormányzatonként 150-200.000 lejt jelent. „Most parlamenti szünet van, úgyhogy nincs más tiltakozási lehetőségünk, mint a közvélemény tájékoztatása. De ne gondolja azt a kormány, hogy a szünet alatt nem tartjuk szemmel őket", jelentette ki Pataki.

A szenátor elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a tavasszal bevezetett agráradó befizetéséhez az érintetteknek akár száz kilométert is meg kell tenniük, hogy be tudják fizetni az adót. „A kormány talált egy újabb társadalmi réteget, amelyről le tud húzni még egy bőrt. Ezt sem tudom elfogadni, de akkor legalább tegye lehetővé, hogy a helyi adóhivatalban ki tudják fizetni az adót, hisz ezek az emberek nem ritkán már 70 éven felüliek", jelentette ki.

A jelenlegi törvény szerint ugyanis csak ott tudják befizetni az adót, ahol kincstár működik. Szatmár megyében ez Szatmárnémetit, Nagykárolyt, Tasnádot és Avasfelsőfalut jelent...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: