2014-02-13 15:10:42• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki Csaba: teljesen új KRESZ-re lenne szükség!

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása - KRESZ - módosítását célzó törvénytervezet az előző év végén, közel két hónappal ezelőtt került a szenátus illetékes szakbizottságai, azaz a jogi, a közigazgatási és a biztonsági bizottsága elé. Hosszas és viszontagságos tárgyalássorozat és vita után aztán kedden a zárószavazáson egy szavazat híján elbukott a tervezet.

A történet egyik érdekessége, hogy pont azok szavaztak ellene - a liberálisok -, akik annak idején előterjesztették. Mindezt elsősorban azért, mert időközben lemondott Radu Stroe belügyminiszter, akit a PNL delegált a kormányba. Az ellenzék - soraiban két RMDSZ-es szenátorral, Pataki Csabával és Klárik László Attilával  - tartózkodott. Jellemző amúgy a kormány hozzáállására, hogy január 27-én a szenátorok az ország legtávolabbi pontjairól - Szatmárnémeti, Suceava - is felutaztak Bukarestbe a meghirdetett ülésre, csak éppen a belügyminisztérium képviselői nem mentek el. Így a megbeszélés elmaradt...

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy mi akadályoztuk meg a tervezet elfogadását. Számomra ugyanis elfogadhatatlanok a bírságok értékei, jelentette ki a Szatmár.ro megkeresésére Pataki Csaba. "A megfogalmazott összegek ugyanis köszönőviszonyban sincsenek az átlagember kereseti lehetőségeivel, anyagi helyzetével", tette hozzá.

Pataki elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a pénzbüntetések mellett életben maradt volna a gépjármű-vezetői engedély felfüggesztésének lehetősége is. „Ez dupla büntetés egyazon cselekedetért. Ezzel főleg azokat a sofőröket lehetetlenítenénk el, akik vezetéssel keresik kenyerüket. Nem elég, hogy elvesszük két havi fizetésüket, de még meg is akadályozzuk, hogy két-három hónapig pénzt kereshessenek", magyarázza álláspontját a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

A szenátor azzal sem ért egyet, hogy a tervezet meg akarta szüntetni az alkoholfogyasztásra vonatkozó nulltoleranciát. A módosítás ugyanis 0,02 mg/l alkoholszintet tett volna törvényessé.  "Erre még nincs felkészülve a román társadalom. Ha egy kevés alkoholfogyasztást is lehetővé tennénk, ezzel Pandóra szelencéjét nyitnánk meg", véli a politikus.

Pataki CsabaA bizottsági munka során volt olyan pont, ami a két RMDSZ-es szenátor munkája következtében került bele a tervezetbe. Ezek közül a legfontosabb, hogy a bírságoló rendőrnél is ki lehessen fizetni a büntetés összegét. Legalábbis naponta az első 20 büntetőpontig. Az is a javaslatok között szerepelt, hogy a bírságok egy része kerüljön be az adott megye rendőrségének költségvetésébe, amely igen szegényes. „Nem normális, hogy minden apró bírság kifizetéséért annyit kell járkálni. Ugyanakkor a rendőrök is furcsa helyzetben vannak, hisz ha valamennyi bírságot náluk kellene kifizetni, annyi pénz gyűlne össze, hogy egy másik rendőrt kellene kirendelni, akinek az lenne a dolga, hogy a pénzre vigyázzon", tette hozzá viccesen Pataki. "A jövő úgyis a kártyás fizetésé. Minden rendőrnél lenne egy leolvasó és meg van oldva a probléma", mondja a szenátor.

A politikus szerint azonban a legnagyobb gond mégis az, hogy Romániának nem egy módosított KRESZ-re, hanem egy új, átgondolt alapokon nyugvó KRESZ-re lenne szüksége. "Jeleztük a minisztérium felé, hogy olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek gyorsabbá, biztonságosabbá tennék a közlekedést. Azt mondták, a forgalomirányító részletek nem képezik a törvény tárgyát. Én meg erre azt mondom, hogy egy emberibb, érthetőbb, a jelenkor realitásaira alapuló teljesen új KRESZ-re lenne szükségünk", mondta Pataki.

A kedden elutasított tervezet a plénum, majd a képviselőház szakbizottságai elé kerülnek, ahol még van remény, hogy finomításon esik át. Csakhogy, Pataki Csaba értesülései szerint, a képviselőház a KRESZ már egy másik törvénytervezetén dolgozik....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: