2016-02-19 09:16:39• hírek • Szatmár.ro

Könnyítene a cégek adóterhein az RMDSZ

Határozattervezetükkel csökkentenék a cégszékhelyekre kirótt magas adót az RMDSZ tanácsosai.

Az új adótörvénykönyvet a tavalyi év szeptemberében fogadták el, az alkalmazási metodológia azonban csak jóval később készült el. A városi tanács pedig még október végén elfogadta a polgármesteri hivatal által javasolt új adókulcsokat, melynek értelmében 2016-tól kezdődően másképp adóznak a magánlakások, és másként azok, amelyek cégszékhelyként vannak bejegyezve, vagy gazdasági tevékenység folyik ezekben. Eddig az épület tulajdonosának a magán vagy jogi személyi státusza alapján kellett adózni, most viszont az épület felhasználása a döntő.

Nem várt magas adóterhek nehezednek most emiatt sok cégre, különösen azok vannak bajban, akik lakásuk címére jegyeztették be a cégük székhelyét. A túlzott terhek miatt pedig sokan a vállalkozásuk bezárásán is gondolkoznak. Ezen változtatna az RMDSZ városi tanácsi frakciója egy határozattervezettel - a tervezetet pedig Maskulik Csaba mutatta be a szervezet legutóbbi sajtótájékoztatóján.

"Az adóhivataltól és a Kereskedelmi Kamarától kapott adatok alapján kijelenthetjük: 7900 magánszemély érintett ebben a dologban" - mondta Maskulik.

Időközben a kormány is ráeszmélt arra, hogy az új adótörvény és a jóval később elkészülő alkalmazási útmutató nincs rendben, számtalan fórumon kritizálták emiatt a kormány munkáját. Úgy tűnik, hogy úgy javítanának a helyzeten, hogy különbséget tennének azon épületek között amelyek esetében a tulajdonos a cég könyvelésébe vette a közköltséget és leírta mint kiadást, illetve azok között, amelyek esetében ez nem történt meg. A kormány elképzelhető, hogy már az adózási év során változtatna, a módosítás pedig visszamenőleg is érvényes lenne. Ha pedig a kormány ezt meglépi, akkor a városi tanácson belül is el lehetne fogadni az RMDSZ módosítási javaslatát.

"Azt javasoljuk, hogy egy egységes, 0,95 százalékos adókulcsot alkalmazzanak azokra az épületekre, amelyekben cégszékhelyek működnek vagy konkrét gazdasági tevékenység folyik bennük, akár magán-, akár jogi személyek birtokában van. Amenyiben pedig a közköltség leírását figyelembe veszi a kormány, akkor a módosító javaslatunk az lenne, hogy a jogi személyek adója 1,2 százalék, a magánszemélyek adója pedig 0,65 százalék legyen - így nem lesz a költségvetésben érezhető adókiesés" - magyarázza Maskulik Csaba.

Az RMDSZ módosítási javaslata mindenképpen kedvezően hatna a cégek működésére, ugyanis jelen pillanatban esetükben az adókulcs a környéken a legmagasabb: 1,5 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: