2012-09-21 18:52:42• hírek • szatmar.ro

Pataki Csaba kapta a legtöbb szavazatot az RMDSZ rangsoroló közgyűlésén

Rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit az RMDSZ Szatmár megyei szervezete. A kialakult sorrend határozta meg, ki melyik választási körzetben indulhat majd a parlamenti választásokon.

Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke már a gyűlés elején bejelentette, hogy bár korábban benyújtotta jelölését parlamenti képviselői tisztségre, azonban a csütörtöki nap folyamán visszalépett.  Csehi Árpád  a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, döntésének két oka volt: egyrészt úgy látja, a többi jelölt nagyon jól el tudja majd látni feladatát az RMDSZ parlamenti csoportjában, másrészt egy olyan ajánlatot kapott a magánszférában, amely nagy kihívást jelent számára, azonban nem egyeztethető össze a bukaresti törvényhozói munkával. Mivel hozzá hasonlóan Bura-Maksai István is elállt a jelöléstől, összesen két képviselő- és három szenátorjelöltre szavazhattak a küldöttek.

A küldöttgyűlésen jelen volt Kovács Péter, az RMDSZ országos főtitkára, aki arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a kiéleződött belpolitikai helyzet miatt, az önkormányzati választáshoz hasonlóan, várhatóan a parlamenti választáson is nagyon magas lesz a román szavazók jelenléte, emiatt fontos lesz, hogy az RMDSZ erős jelölteket indítson és minél eredményesebben mozgósítsa a szavazóit, hiszen az öt százalékos választási küszöb ezáltal sokkal komolyabb veszélyt jelent. "A helyhatósági választáson hiába kaptak az RMDSZ jelöltjei több szavazatot, mint négy évvel korábban, a magas részvétel miatt mégsem tudták megőrizni mandátumukat"- figyelmeztetett Kovács Péter, aki szerint éppen ez a tény teszi elképzelhetetlenné egy választási szövetség létrehozását (az RMDSZ, az EMNP és az MPP között, szerk.), hiszen így a bejutási küszöb 7 százalékos lenne két, 8 százalékos pedig három szervezet közös indulása esetén.

A küldöttek két képviselő- (Erdei D. István, Kereskényi Gábor) és három szenátorjelölt (Günthner Tibor, Ilyés Gyula, Pataki Csaba) programbeszédét hallgatták meg, majd szavazataikkal rangsorolták őket. A kialakult rangsor a 122 megjelent küldött szavazatai alapján a következő:

Képviselőjelöltek:
1. Erdei D. István: 63 szavazat
2. Kereskényi Gábor: 59 szavazat

Szenátorjelöltek:
1. Pataki Csaba: 95 szavazat
2. Günthner Tibor: 16 szavazat
3. Ilyés Gyula: 11 szavazat

Ennek alapján a Szatmárnémeti Északi részétől Kökényesdig terjedő 5-ös választási körzetben Kereskényi Gábor lesz a jelölt, Erdei pedig Nagykároly és Tasnád környékén, vagyis a 4-es választási körzetben, Pataki Csaba pedig a kettő összességét adó 2-es számú körzetben szerepel majd a választási cédulákon. A kapott szavazatok alapján a két képviselőjelöltnek, Erdei D. Istvánnak és Kereskényi Gábornak, illetve a szenátorjelöltek közül Pataki Csabának van reális esélye mandátumszerzésre, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ugyanis jelenleg is egy szenátora és két képviselője van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: