2007-03-14 17:38:28• hírek • Tamás Jakab

Ünnepi megemlékezés Nagykárolyban

 A Szent László Közösségi Házban a szeminaristák tartottak előadást.

Ma délután 13 órai kezdettel a nagykárolyi Szent László Közösségi ház falain belül a Kalazanczi Szent József római Katolikus Iskolaközpont diákjai ünnepélyes megemlékezést tartottak az 1848-as forradalom és szabadságharc kapcsán.

 A rendezvényen két előadást is hallhatott a publikum olyan személyekről, akik egyaránt kötődnek a nagykárolyi piarista iskolához és a forradalomhoz. Egyikük volt Erdősi Imre, akinek élettörténetét Hadfi Emese X. B osztályos tanuló ismertette. Erdősi, eredeti nevén Poleszni Imre, a forradalom alatt tábori lelkész volt, és a branyiszkói ütközetben döntő szerepe volt a magyarok sikereinek. A forradalom után, 1850-ben Nagykárolyban kezdett tanítani, és 6 hónap után kegyelmet kapott. A rendházon a manapság egy emléktábla őrzi nevét. Sajnos azonban ez nem volt mindig így, a kommunista időkben kénytelenek voltak elrejteni a táblát, majd a rendház titkos könyvtárának felfedezésekor bukkantak rá újra, és helyezték vissza eredeti helyére.

Vasvári Pál életrajzát Makranczi Eszter ismertette, aki a szeminárium iskolaújságának szerkesztésében is részt vesz. Vasvári 1826-ban született, és 1838-től 5 éven keresztül a nagykárolyi piarista gimnázium diákja volt, majd innen Pestre került. 1848-ban a márciusi ifjak egyik vezéralakja volt, részt vett a 12 pont megalkotásában. 1849-ben az Avram Iancu vezette román csapatok ölték meg.

A beszámolók után az iskola énekkara lépett fel, Visnyai Csaba vezetésével.
      
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: