2015-05-05 17:38:09• hírek • Szatmár.ro

Páskándi Gézára emlékeznek

Kétnapos rendezvénnyel emlékezik a Magyar Művészeti Akadémiával és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége Páskándi Gézára, a költő, próza-, dráma- és esszéíró halálának 20. évfordulója alkalmából.

A szülőföld XVIII. alkalommal megtartott megemlékezésnek az előző évekhez hasonlóan társszervezői a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete, valamint a Szatmárnémeti Kölcsey Kör.

Május 14-én, csütörtökön délután a költő szülőfalujában Megyei Páskándi Vers- és Prózamondó versennyel indul a rendezvény-sorozat. Másnap Szatmárnémetiben, az alkotó iskolavárosában, a Megyei Múzeum dísztermében „Húsz év után" címmel irodalomtörténészek, levéltári kutatók és írók tanácskoznak Páskándi Géza életének és szellemi hagyatékának problémáiról.

Ugyanaz nap késő délután pedig Szatmárhegyen az 1998-ban a szülőház helyén elhelyezett emléktábla, valamint Szatmárhegy központjában 2003-ban felállított szobor előtt folytatódik és zárul majd a megemlékezés.

Május 15-én, pénteken a szatmárhegyi Páskándi-szobornál 20 órai kezdettel lesz megemlékezés, amelyen felszólal majd Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere, Pataki Csaba szenátor, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke, Lezsák Sándor költő, a  Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Dávid Gyula és Láng Gusztáv irodalomtörténészek is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: