2008-10-03 15:45:18• hírek • Parajdi Andrea

Partnerségi szerződést kötöttek

Szatmár megye és Kárpátalja kapcsolata már évek óta szilárd alapokra építkezik, ezt a partnerséget azonban immár írásos formában is igazolni lehet.

Az együttműködési egyezményt pénteken a Megyei Tanács gyűléstermében Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve Volodymyr Hoblyk, Kárpátalja kormányzó-helyettese írták alá. A szerződés tartalma több területen való fejlesztést foglal magába. Csehi Árpád, tanácselnök elmondta terveik közt szerepel határátkelők felújítása, és megnyitása, a gazdaság fellendítése vegyes vállalkozások alapításával, illetve konzulátus létrehozás Szatmárnémetiben és Ungváron.

 

- Ezzel a partnerségi szerződéssel hatékonyabban pályázhatunk határon átívelő projektekre, hiszen van a kezünkben egy bizonyíték arról, hogy valóban közös fejlesztésekben gondolkodunk. Több szakbizottságot hoztunk létre ahhoz, hogy felmérjük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekre sikeres projektet lehetne készíteni, ilyen például az egészségügy, kultúra, oktatás, turizmus és a gazdaság területe is - magyarázta Csehi. A határ menti együttműködésben nagy szerep van a két ország katasztrófavédelmi egységeinek összehangolására is. Ha például a határmentén tűz üt ki, vagy árvízveszély van, sokkal hatékonyabban lehet fellépni ha mindkét ország azonnal elkezdi a beavatkozást, éppen ezért fontos a szakemberek együttműködését is támogatni.

Volodymyr Hoblyk, Kárpátalja kormányzó-helyettese úgy véli a közös történelem, a kisebbségekből adódó közös mentalitás, a közös infrastruktúra, valamint a közös természeti kincsek megalapozzák a két terület baráti kapcsolatát . -Rengeteg olyan probléma van, amit helyi szinten meg lehet oldani, viszont vannak olyan esetek, hogy szükség van a külső segítségre. Úgy gondolom, hogy a jövőben Szatmár megye és Kárpátalja a meglévő határokat átlépve számos közösen elért eredményt könyvelhet majd el – fejtette ki Kárpátalja kormányzó-helyettese a partnerségi szerződés fontosságát.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: