2012-07-01 08:58:32• hírek • MTI

Partnerséget kértek a kormánytól az önkormányzatok

A rendezvény zárónapján köszöntötték a romániai önkormányzati választásokon győztes magyar polgármestereket is.
A rendezvény zárónapján köszöntötték a romániai önkormányzati választásokon győztes magyar polgármestereket is.

Partnerséget kértek az önkormányzatok a kormányzattól a szombaton zárult Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának Zárónyilatkozatában Gödöllőn.

A Sólyom László volt köztársasági elnök fővédnöksége mellett tartott és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett polgármesteri találkozó résztvevői felhívták a kormány figyelmét, hogy munkájának, sikerességének alapvető feltétele a jól működő, hatékony, sikeres, az állampolgárok érdekeit megjelenítő önkormányzati rendszer.

A nyilatkozatot ismertetve a vendéglátó Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a MÖSZ elnöke azt mondta: a túlzott centralizáció sérti az önkormányzati autonómiát, ellehetetleníti a ma is sok értéket hordozó kistelepülési rendszert, és nem támaszkodik az önkormányzatok több mint húszéves tapasztalataira.

A járások kialakításával kapcsolatban a dokumentum megállapítja: a járási hivatalok vezetésében a törvény biztosítja a pártpolitikai befolyás lehetőségét, ami a szakmaiság háttérbe szorítását eredményezi, és felveti a pártpolitikai elvárásoknak való megfelelés kényszerét.

Az Állami Számvevőszék megállapításaira támaszkodva a nyilatkozat kimondja: a 2013-as költségvetés önkormányzati fejezete rendkívül nagy bizonytalanságot jelent, amelynek jelentős következményei lehetnek a kötelező feladatok ellátásában.

A résztvevők deklarálták: elutasítanak minden olyan kezdeményezést, amely nem a határon túli magyarok többségének egyetértésével történik, azok megosztására törekszik. Egyúttal köszöntötték a romániai önkormányzati választásokon győztes magyar polgármestereket, és örömmel nyugtázták, hogy "a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesterei többen vannak, és ezzel bebizonyították, hogy Romániában az RMDSZ az egyetlen versenyképes, az egyetemes magyarság érdekeit képviselni tudó magyar politikai erő".

A rendezvény zárónapján felszólalt Szili Katalin független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a gyűlöletstruktúra oldására csak a diskurzus és a kooperáció kínálhat megoldást.
A találkozó végén munkája elismeréseként arany pecsétgyűrűt kapott Gajdos István Beregszász, Boldog István Kétpó és Buzás Péter Makó polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: