2016-04-16 09:12:24• hírek • Szatmar.ro

Partnerkapcsolat egy zöldebb jövőért

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás mint főpályázó, a norvégiai International Development Norway Research partnerével sikeresen megvalósította a "Partnerkapcsolat egy zöldebb jövőért!" projektet. A projekt lehetőséget biztosított arra, hogy Románia és Norvégia között kétoldalú kapcsolat jöhessen létre és kiaknázhassák azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek révén kidolgozhatóak a városok és a régiók energetikai hatékonysági stratégiái.

Jelen pályázat fő tevékenysége a norvégiai partnernél tett látogatás volt, melynek központi eleme a tapasztalatcsere a régiók és települések energiahatékonysági stratégiája, az energiahatékonyság terén a legjobbnak minősített gyakorlatok népszerűsítése, a jövőben megvalósítható közös projektötletek kidolgozása és lehetséges partnerkapcsolatok kiépítése. A tapasztalatcserében Adrian Ștef, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke, valamint Nicoleta Lașan, ügyvezető igazgató vettek részt.

A tapasztalatcsere keretében sor került helyszíni látogatásokra és esettanulmányok bemutatására, továbbá szó esett  az önkormányzatok, a régiók és az egyéni vállalkozók hozzájárulásáról az energiahatékonyság növeléséhez, a hulladék mennyiségek és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről. Ebben a tekintetben a meglátogatott objektumok között szerepelt egy fűrészüzem, amely kifejlesztett egy olyan rendszert, amivel a termelésből keletkezett hulladékokból származó távhőszolgáltatást az ipari terület közelében levő  vállalkozókhoz továbbítják, egy üzleti inkubátor, és a legnagyobb, háztartási hulladék-alapú biogáz üzem Norvégiából. A norvégiai Sør-Trøndelag Regionális Tanács képviselőivel számos  találkozóra és megbeszélésre került sor, melyek témája az energiahatékonyság volt. A tapasztalatcserében megtörtént az együttműködési kapcsolatok kidolgozása az energiahatékonyság terén, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és a meglátogatott intézmények között. Az első lépés a kapcsolatok kiépítése  a projektben részt vevő partnerek - a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és International Development Norway Research - között, akik a   közeljövőben finanszírozásra benyújtanak egy új, energiahatékonysági projektet.

Megemlítendő, hogy a pályázat 3200 euró értékű anyagi támogatásban részesül az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott SEE Alap és Norvég Alap 2009-2014 finanszírozási ciklus révén a Kétoldali Kapcsolatok Alap - RO01 program - Technikai segítség keretén belül. A Társulás partnere ebben a projektben a norvégiai Trondheim városában lévő International Development Norway Research non-profit kutatási központ, amely kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a kutatás és technológiai transzfer területén olyan ágazatokban, mint a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság, a légszennyezés, a fejlesztés.

A Norvég Alap és a SEE Alap révén Izland, Lichtenstein és Norvégia hozzájárul a gazdasági és szociális egyenlőtlenségek csökkentéséhez és Európa más államaival való kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez. Norvégia együttműködik az Európai Unióval az Európai Gazdasági Térség (SEE) egyezménye által.

A 2009-2014-es periódusra a SEE Alap és Norvég Alap támogatása 1,79 milliárd euró. Az alaphoz civil szervezetek, gazdasági és kutatói intézetek, valamint a köz- és a magánszféra szereplői is hozzájárulnak az Európai Unió 12 új tagországából, illetve Görögországból, Portugáliából és Spanyolországból. Igen széles az együttműködő felek száma Norvégiában. A kétoldalú kapcsolathoz kötött akciókat 2016-ig kell lebonyolítani.

Az elsődlegesen támogatott területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, a kutatás és az ösztöndíjak, a civil társadalom, az egészségügy és a gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség és a kulturális örökség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: