2016-10-29 10:01:02• hírek • Szatmár.ro

Partnerkapcsolat egy felvilágosult jövőért!

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás 2016. október 25. és 27. között  a norvégiai Trondheimben tanulmányúton vett részt  a "Partnership for an enlightened future - Partnerkapcsolat egy felvilágosult jövőért!" című projekt keretében.

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulást a tanulmányúton Grieb Csaba, Tasnád polgármestere, Gaman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere és Nicoleta Lasan ügyvezető igazgató képviselte. A tanulmányút során találkozókra került sor a norvégiai hatóságokkal, a közvilágítási és energiahatékonysági projektek finanszírozásában illetékes kormányzati szervezetekkel. Volt egy workshop Szatmár megye lehetőségeiről ezeken a területeken a jövőbeli projektek megvalósítására. Megbeszéléseket is folytattak a projektpartnerrel a finanszírozásra benyújtandó projektekről.

A trondheimi tanulmányút egyike a projekt három fő tevékenységének, amelyben szerepel még a Szatmárnémetiben október elején rendezett képzés a közvilágítás terén alkalmazott új technológiákról és útmutató kidolgozása a legjobb gyakorlatról az energiahatékonysági és közvilágítási stratégiák területén.

A "Partnership for an enlightened future - Partnerkapcsolat egy felvilágosult jövőért!" című projekt idén június és december között valósul meg.  Ez 56.036,46 lej értékű anyagi támogatásban részesül a Norvég Alap és a SEE Alap 2009-2014 finanszírozási ciklus révén a Kétoldali Kapcsolatok Alap - RO01 program - Technikai segítség és a Nemzeti szintű Kétoldalú Alap, II. Intézkedés: Környezetvédelem keretén belül. A Társulás projektpartnere, az International Development Norway Research non-profit  kutatási szervezet a norvégiai Trondheimből.

A Norvég Alap és a SEE Alap révén Izland, Lichtenstein és Norvégia hozzájárul a gazdasági és szociális egyenlőtlenségek csökkentéséhez és Európa más államaival való kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez. A három ország együttműködik az Európai Unióval az Európai Gazdasági Térség (SEE) egyezmény keretében.

A 2009-2014-es periódusra a SEE Alap és a Norvég Alap hozzájárulása 1,79 milliárd euró. Az alaphoz pályázhattak civil szervezetek, gazdasági és kutatói intézetek, illetőleg a közszektor és a magánszféra képviselői az Európai Unió 12 új tagországából, valamint Görögországból, Portugáliából és Spanyolországból. Igen széles az együttműködő felek száma Norvégiában és a kétoldalú kapcsolathoz kötött akciókat 2016-ig kell gyakorlatba ültetni. Az elsődlegesen támogatott területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, a kutatás és az ösztöndíjak, a civil társadalom, az egészségügy és a gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség és a kulturális örökség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: