2010-11-10 14:18:41• hírek • Balog Anita

Partnereivel ünnepelt a Caritas

A Poesis étterem konferenciatermében gyűltek össze a Szatmárnémeti Caritas szervezet munkatársai és partnerei, hogy megünnepeljék a szatmári fiók megalapításának huszadik évfordulóját.

A rendezvényt Löchli Tünde Terézia igazgatónő nyitotta meg, aki üdvözölte az egybegyűlteket és elmondta: jó alkalom ez arra, hogy köszönetet mondjanak az eddigi tevékenység támogatásáért partnereiknek, illetve új partneri kapcsolatokat alakítsanak ki.

Nm. Ft. Schönberget Jenő megyéspüspök vette át ezt követően a szót, aki köszöntötte az egybegyűlteket a Caritas fennállásának kétezer éves évfordulója alkalmából. Kétezer éves ugyanis az egyház rászorulókat segítő munkája. A püspök szerint azóta van Caritas, amióta a tizenkét apostol belátta, nincsenek elegen a segítő-munka elvégzésére, ezért vették maguk közé a diakónusokat. A rászorulókat segítő munka azóta is működik az egyházon belül, csupán a kommunizmus időszakában lett felfüggesztve - lévén, hogy az akkori vezetők meg voltak győződve, nincs szükség a rászorulók segítésére, mert rászorulók sincseken az országban.

A forradalmat követően aztán 1990 novemberében megalakult, újjászerveződött a Caritas, amely azóta is ellátja a felvállalt feladatokat.


Löchli Tünde Terézia köszöntötte az egybegyűlteket
Löchli Tünde Terézia köszöntötte az egybegyűlteket


Érkezett köszöntő a világ illetve az ország számos Caritas szervezetének a részéről, és köszöntőt mondott a Megyei Tanács nevében Csehi Árpád Szabolcs is, a tanács elnöke. Rövid beszédében hangsúlyozta a Caritas munkájának a fontosságát, a jó együttműködését a megyei tanáccsal és a következő kétezer évre is sok erőt és kitartást kívánt a munkához.

Sipos Elvira, az Egészségügyi Minisztérium képviseletében tolmácsolta Cseke Attila jókívánságait, aki kiemelte: a Caritas az otthoni beteggondozói szolgáltatásánal nagyben segíti a kórházak munkáját és könnyíti a betegek életét, akik így otthonukban, családjuk körében várhatják a gyógyulást, magas szintű ellátás mellett.


Az eseményre megtelt a konferenciaterem
Az eseményre megtelt a konferenciaterem


Löchli Tünde Terézia a folytatásban a Caritas történetét elevenítette fel, az események aktív szereplőinek a segítségével. Az alapításra Dr. Láng László emlékezett vissza, azokra az időkre, amikor hatalmas lelkesedéssel kezdtek neki a szervezet megalapításának, több száz önkéntes segítségével. Ekkor elsősorban a külföldről érkező segélyek elosztásával foglalkoztak, miközben folyamatosan építették a kapcsolatot a külföldi szervezetekkel. Ebben az időben a határokon való nehézkes átkelés miatt egy Ausztria felé tartó út 12 órát is igénybe vett, emellett pedig sokat kellett dolgozniuk azon, hogy elnyerjék a külföldi partnerek bizalmát.

A folytatásban Ilyés Gyula polgármester beszélt az önkormányzat és a civil szervezet közös munkájának az indulásáról. 1996-ban még nem volt szokás az ilyen típuszú együttműködés, így a Caritas úttörő volt e téren. Több sikeres programot bonyolítottak le együtt, lévén, hogy a hivatalos szociális segítő hálózat szinte nem is működött.

A felszólalók sorában Lieb Mihály következett, ő, mint a Caritas talán legrégebbi partnercégének a vezetője, mesélt az első közös programokról. Az Autonet Import Kft. vezetője elmondta: akkoriban a civil szervezetek gombamódon szaporodtak, többen is kérték a cég segítségét, ám egyértelműen a Caritas volt az, amelyik korrekt módon, rengeteg munkával teljesítette a célokat, a befektetett összegről pedig pontos elszámolást tudott adni. A közös munka a mai napig tart, a cég kapcsolattartói napi rendszerességgel konzultálnak a közös tevékenységekről, tervekről.

A rendezvényt az igazgatónő terveivel folytatódott, aki elmondta: a következő évekre a szolgáltatások és a szervezet fejlesztése tűzték ki célul. Az eseményt végezetül a Szatmárnémeti Caritas által támogatott, jelenleg a konzervatóriumot végző Székely Alpár hegedüművész és Kardos Norbert közös koncertje zárta.


Lieb Mihály is visszaemlékezett a közös akciókra
Lieb Mihály is visszaemlékezett a közös akciókra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: