2010-04-20 17:36:00• hírek • MTI

Pártmentes közszolgálati tv

Elvi megállapodás született a romániai kormánykoalícióban arról, hogy ezentúl civil szervezetek jelölik a közszolgálati televízió és rádió igazgatótanácsának a tagjait, emellett a két intézménynek ezentúl külön elnöke és menedzsere is lesz.

A Krónika és az Új Magyar Szó című erdélyi napilapok kedden arról számoltak be, hogy a romániai kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között megállapodás született, miként módosítják a két közszolgálati intézmény működését szabályozó törvényt.

Így a két intézmény igazgatótanácsaiba nem a parlamenti pártok jelölnek majd személyeket, hanem civil szervezetek delegálják őket. A parlamenti ellenőrzés is megmarad azonban, hiszen a jelölt személyeknek meg kell jelenniük a kinevezés előtt a parlamenti szakbizottságok előtt, majd a törvényhozás egészének kell megszavaznia az igazgatótanácsi tagokat.

Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor a két lapnak elmondta, hogy az egyezség szerint a romániai magyar közösségnek alanyi jogon jár majd egy-egy hely a két intézmény 13 fős igazgatótanácsában.

A kormánykoalíció elvi megállapodásra jutott a közmédiák vezetőségi kompetenciáinak szétválasztásáról is, hiszen eddig a rádió és televízió elnöke egyben menedzser is volt. Az elnöki és a menedzseri tisztséget ezentúl két személy tölti be. Az elnököt az igazgatótanács választja meg titkos szavazással, a menedzseri poszt betöltésére pedig pályázatot írnak ki - olvasható a romániai magyar lapokban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: