2013-12-02 17:25:39• hírek • Szatmár.ro

Partiumot is célállomássá kell tennünk

Szatmári résztvevőkkel és előadókkal zajlott hétvégén a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Partiumi Ifjúsági Konferencia Szilágycsehen. A konferenciának idén szakmai jelleget adtak a szervezők, s az összes előadás és beszélgetés a nemzetpolitika körül forgott, természetesen főként ifjúsági szemmel nézve a kérdéskört.

Szombat este a házigazdák kerekasztalhoz ültették a jelenlévő magyarországi és felvidéki ifjúsági szervezetek képviselőit, hogy aktuális kérdésekre válaszoljanak a résztvevőknek, s talán egymásnak is. Rögtön az elején kiderült, hogy a jobb- és baloldal ifiszervezetei Erdélyben tudnak csak ilyen békésen egy asztalhoz ülni, s "vérontás" nélkül beszélgetni. Kurucz Dániel, a FIDESZ ifiszervezetének, a Fidelitasnak nemzetpolitikai munkacsoportjától érkezett és elmondta, hogy számukra mindenki egyformán fontos, s a nyitottságra építenek, hiszen nem kell lemásolniuk az anyapárt nemzetpolitikáját egy az egyben. Ugyanezt a vonalat erősítette meg Gaál Gergő, a KDNP ifjúsági szárnyának, Ifjúsági kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető elnöke.

"A magyar nemzetet egységesnek tekintem, s meg kellene tanulniuk ezt az Erdélyieknek is, ahol úgy vesszük észre, hogy túl nagy a megosztottság a területek között, amelyeknek ugyan megvan a történelmi múltja, de ha a magyarországiak nem jelzik külön, hogy honnan érkeznek, akkor Erdély is tehetne lépéseket az egységesség válás felé" - fogalmazott Gaál Gergő.

A Felvidéket Csonka Ákos a Via Nova ifjúsági szervezet nemzetpolitikai kabinetvezetője képviselte, s elmondta, hogy ő elsősorban tanulni jön Erdélybe, a MIÉRT véleménye szerint van is mit. Brunner Tibor, az MSZP ifjúsági szervezetének, a Societasnak, a nemzetpolitikai alelnöke kihangsúlyozta, hogy azt kell nézni, ami összeköt minket, magyarokat, s nem azt, ami szétválaszt, majd hozzátette, hogy ideje lenne megérteni velük kapcsolatban, hogy „az apák tetteiért nem a fiúk a bűnösök", s ezzel utalt arra a bélyegre, amelyet azért sütnek rájuk, mert korábban MSZP-s színekben politikusok rossz vagy megkérdőjelezhető döntéseket hoztak. A maga részéről azt az elmúlt 10 évet tartja fontosnak, amelyet a MIÉRT-el együttműködésben tettek meg. Az Együtt2014 párt olyan ifjú, hogy eleve nincsen szüksége ifi szervezetre. Képviselőjük Simándi Szelim volt a hétvégén. „A határon túli magyar közösségek tűzzék ki a saját céljaikat, s Magyarországnak ezek megoldásában kell segítséget nyújtson" - mutatott rá az Anyaországiak valós szerepére Simándi Szelim.

Arra a kérdésre, hogy hogyan látják a Partiumot Magyarországról, amikor legtöbbször csak átutaznak rajta, egyedül Gaál Gergő válaszolt. „Feladatunk, hogy ne csak Székelyföldet tekintsük elérendő célpontnak Erdélyben, hanem törekedjünk arra, hogy minden részét megismerjük ennek a csodálatos résznek, a Partiummal együtt. S ezt ismerőseinknek is el kell mondanunk.". Ehhez már csak kiegészítésképpen tette hozzá Kurucz Dániel, hogy nagy hiba a magyarországiak részéről Partiumon csak átsuhanni Székelyföld felé tartva.

A hétvégét két partiumi megbeszélés zárta. Az egyiken az ifjúságjövőképét boncolgatták a három partiumi megye - Bihar, Szilágy és Szatmár - ifjúsági egyeztető tanácsainak elnökei, majd ezt követően a három megye önkormányzataiban valamilyen vezetői tisztséget betöltő fiatal politikusok ültek le egy asztalhoz beszélgetni. Előbbin Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) vezetője, utóbbin pedig Kovács Máté, Szatmár megye tanácsának RMDSZ-es frakcióvezetője vett részt. A konferencián a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés tagjai képviselték Szatmár megyét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: