2019-12-09 08:42:28• hírek • közlemény

Partiumi falugazdászok a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon

December 5-én Budapesten szervezték meg a VIII. Kárpát-medencei összefogás fórumot, amely ez alkalommal is az Agrárminisztérium legnagyobb, a Magyarország határain kívül élő magyar gazdákra fókuszáló rendezvény volt. Ezen részt vettek a Magyar Lóránd által koordinált Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai is.

A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit - mondta Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta: szorgalmazzák szűkebb értelemben a kárpát-medencei szintű magyar-magyar, tágabb értelemben a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés megerősödését. A kezdeti, elsősorban erkölcsi, szellemi természetű segítségnyújtás a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően kiegészült a külhoni magyar vállalkozások, köztük döntő részben agrárvállalkozások anyagi támogatásával, elsősorban a külhoni gazdaságfejlesztési pályázatok révén. 
 

Az Agrárminisztérium külkapcsolataiban kitüntetett szerepet kap a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, így helyet kap a határon túli vidékfejlesztés, a szakképzés támogatása, a tanulmányutak, ösztöndíj- és gyakornok-programok szervezése, az európai uniós fórumok koordinációja, a szakmai programok anyagi támogatása. 

Az eseményen nagy figyelmet kaptak a Kárpát-medencében működő falugazdász-hálózatok is, ezek kapcsán pedig felszólalt Magyar Lóránd is.  

 

„Erdélyben az agrárkamarák hiánya miatt kiemelten fontos szerepet töltenek be a falugazdászok. A magyar kormány által létrehozott falugazdász-hálózat tagjaira az erdélyi gazdák tanácsadásban és széleskörű segítségnyújtásban számíthatnak. A hálózat munkatársai nem csak hiánypótló szerepet töltenek be, hanem munkájuk lassan már elengedhetetlen a gazdaságok fejlődésének, optimális működésének a szempontjából. Ezért is reméljük, hogy a falugazdászok munkájának támogatása biztosított lesz a folytatásban és remélhetőleg jövő évtől egy nagyobb létszámú csapattal állhatunk a gazdák rendelkezésére” – mondta a vidékfejlesztési szakember.
 

A 2019-es évben több helyi falugazdász-hálózat összeolvadásából jött létre a partiumi hálózat, melyben jelenleg 17 falugazdász tevékenykedik Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: