2011-08-05 15:28:04• hírek • Szatmár.ro

Partiumi Magyar Napok: kíváncsi vagy a fellépőkre?

További érdekes információkkal szolgálnak a X. Partiumi Magyar Napok szervezői: ezúttal a kulturális és szórakoztató programokra helyezve a fő hangsúlyt.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az idei rendezvénysorozat nyitánya a megszokottól eltérő helyszínen, a szatmárnémeti Tűzoltótorony elötti téren lesz, ahová a Debreceni Csokonai Színház művészei egy operett gálával varázsolnak majd század eleji hangulatot. Újdonságnak számít az is, hogy ugyancsak ezen a különleges helyszínen mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Az Ancónai özvegy című színdarabot, mely bemutató a színházi évad premierje is egyben. Az előadás időpontja augusztus 25-e, csütörtök este 9 óra. A szatmárnémeti Északi Színház ódon falai közzül a szabadtérre vitt vérbő olasz komédia, az Anconai özvegy premierje garantált szórakozást ígér mindenkinek, Keresztes Attila rendezésében.

Szintén premiernek számít a X. Partiumi Magyar Napok és a régió törénetében egyaránt, hogy egy olyan neves előadó csapatot láthat vendégül Szatmárnémeti, mint a 100 Tagú Cigányzenekar, akik New York, Sydney, és a világ számos hangversenyterme után augusztus 26-án, Szatmárnémeti Új Központjában lépnek fel, egyedülálló komoly- és világzenei élményt ígérve a X. Partiumi Magyar Napok közönségének. A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar Magyar Örökség-díjas. Nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma őrzi. A 100 Tagú Magyar Cigányzenekar, klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak.

A 100 Tagú Cigányzenekar mellett a magyar világzene egy másik jeles, a fiatalabb generációt képviselő, a könnyedebb muzsikát játszó Besh o droM zenekar is a X. Partiumi Magyar Napokon csap a húrok közé augusztus 28-án, vasárnap, szintén az Újközpontban felállított színpadon. Az együttes nevének jelentése amúgy lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!" (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat. A Besh o droM zenekarról érdemes tudni, hogy  „Gyí!" című lemeze még európai megjelenése előtt felkerült az angol Roots világzenei szaklap Top-10 és aWorld Music Chart Europe Top-20 listájára. 2003-ban eljutnak a tengeren túlra is, ahol rögtön első alkalommal a Montreali Jazzfesztiválon 35 ezer ember előtt hatalmas sikert aratnak: abban az évben megkapják a fesztivál Best of címét. Most pedig a szatmári közönség ismerkedhet meg összetéveszthetetlen hangzásvilágukkal, egyedülálló zenéjükkel. Garantált a táncra perdülés - veszély.


A Besh o droM zenekar
A Besh o droM zenekar


Mindezek mellett a lazább, könnyedebb műfaj kedvelő is találhatnak izgalmas és érdekes programokat a X. Partiumi Magyar Napokon: ilyen például a Kossuth kerti nagyszínpadon szombaton fellépő Polgár Péter és Orosz György stand up commedy-e. Hogy kik is ők?  Polgár Péter az RTL Klub nagy sikerű Csillag születik tehetségkutató versenyének az elődöntőse volt, 2010 decemberétől pedig a Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Ferenc vezette Class FM Morning show műsorát színesíti zenés anyagaival. Nagy sikerű rovata volt a városhimnuszok, legújabb blokkja pedig, minden pénteken a Peti Hetes, melyben aktuális bulvárhírekről dalol humorosan. Saját bevallása szerint szeret főzni, enni, utazni, kirándulni. Szeret szabira menni, nyáron hekkerkedik a Balaton parton, szelíd gyerek, de a főnyereményt nagyon megütné!

Orosz György szintén a stand up comedy nagymestere, ő a TV2 Frizbi című stand up versenyének a győztese. Elmondása szerint Debrecenben él, és egy kereskedelmi rádió műsorvezetője, a fellépésein arról beszél, ami a rádióból kimarad: politika, vallás, szex, altesti humor, na és keresztapja Feri bácsi, aki ezeket a dolgokat, így egy az egyben kimeríti.  Minden esetben a saját szórakoztatását tartja  a legfontosabbnak, eléggé igényes közönség, így hát oda teszi magát. Nem szereti, ha nagyobb társaságban úgy mutatják be, hogy ő Oroszgyuri, humorista, mondj már egy viccet Gyuri, ez olyan mintha azt mondanánk valakiről, hogy ő Baloghferi, sebész, és vedd már ki a házigazda vakbelét Feri. Fellépésükre szigorúan pihent rekeszizommal ajánlák a megjelenést a szervezők.

A X. Partiumi Magyar Napok azonban itt még nem ér véget. A rendezvény öt napja alatt további számos fellépőt, izgalmas előadást és fergeteges szórakozást ígérnek a szervezők.  Ezek részleteiről, valamint a szervezés fejleményeiről és további kulisszatitkokról pedig a rendezvény megújult honlapján találhatnak bővebb információt az érdeklődők. A www.partiuminapok.ro oldalon videók, az elmúlt évek rendezvényein készült fotók és számos érdekes információ között böngészhetnek az arra bóklászók. Ha pedig mindez nem elég, akkor like-olják és kövessék figyelemmel a rendezvény facebook profilját, ahol szintén fontos tudnivalókat, részletes programokat találhatnak a közösségi média rajongói. Mert a hagyomány és a megújulás igenis tud egy cipőben járni.

A Partiumi Magyar Napok Támogatói

Arany fokozatú Támogatók: Tarr Beton, Autonet

Ezüst fokozatú Támogatók: Korall Klinika, Rosendahl, Dominium, Confort Design, Grup West, Opel, Chevrolet, Ger-Bog, Communitas Alapítvány, Bizmann, Second Text, No Pardon Étterem, Poszet, SVD Bau

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: