2010-09-02 16:15:04• hírek • Szatmár.ro

Pótfelvételi a Partiumi Keresztény Egyetemre

Pótfelvételi a Partiumi Keresztény Egyetem alap- és mesteri képzéseire I.

Az immár akkreditált PKE az idei évben 11 alapszakra és 5 mesteri programra hírdet pótfelvételit! Az őszi felvételi időszakban, beiratkozási díj nélkül jelentkezhetnek a pótérettségiző hallgatók, illetve a továbbtanulást választó diplomások.

A tandíjas helyeken, lehetőség van tandíjtámogatás elnyerésére, amely a tandíj jelentős részét fedezi! A tandíjas és ingyenes helyekre való besorolás évenként módosul a hallgatók tanulmányi eredményei szerint. Így lehetőség van tandíjas helyről átkerülni ingyenes helyre!

Beiratkozás: 2010. szeptember 13-23.

Felvételi mesteri képzésre: 2010. szeptember 25


Filozófia és művészet a nyilvános térben

A képzés azoknak szól, akik érdeklődnek a művészetekkel kapcsolatos elméleti és/vagy gyakorlati problémák iránt, illetve akik a kultúraszervezés területén szeretnének elhelyezkedni.

Bővebb információ: Tel: 0040-259-418252, e-mail: filozofia@partium.ro

- 22 tandíjas hely -

 

Kortárs politikai filozófia

A 4 féléves képzés célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik egyaránt átlátják Közép-Kelet-Európa sajátos történeti és elméleti örökségét, a kisebbségi csoportok jogaival kapcsolatos politikaelméleti problémákat, valamint azokat a kihívásokat, amelyek napjaink globalizálódó politikáját meghatározzák.

- 26 tandíjas hely -

 

Többnyelvűség és multikulturalitás

A mesteri képzést a kultúrák közötti kommunikáció kérdéskörei, valamint az európai multikulturalitás hagyományai iránt érdeklődő jelentkezőknek ajánljuk. A magyar, valamint - a hallgatók választása szerint - német vagy angol nyelven folyó képzés célja olyan szakemberek (kulturális szakértők, tanárok, fordítók, újságírók, szerkesztők stb.) képzése, akik otthonosan mozognak a különböző kulturális folyamatok, a kultúraközi kontaktusok, az európai kultúrák múltjának és jelenének problémaköreiben. E-mail: janosszabolcs@yahoo.de

- 17 tandíjas hely -



Európai szociálpolitikák

A mesteri program célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik járatosak az európai uniós követelményeknek megfelelő szociálpolitikák tervezésében és megvalósításában, valamint a hazai és európai szociális ellátórendszerek működtetésében. Elsősorban a társadalomtudományi szakok végzettjeinek, valamint a szociális, közigazgatási és fejlesztési intézményekben dolgozó szociális munkások, szociálpolitikusok jelentkezésére számítunk. E-mail: tartstud@partium.ro

- 24 tandíjas hely -

 

Társadalmi marginalitás és inklúzió

A Társadalomtudományi Tanszék szervezésében megvalósuló négy féléves mesteri képzés célja, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatását elősegítő programok megtervezésében és irányításában járatos, magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzen. A szociális munka, szociológia szakok végzettjeire, valamint a szociális, közigazgatási és fejlesztési intézményekben, nonprofit szervezetekben, egyházaknál tevékenykedő szociális szakemberek és intézményvezetők jelentkezésére számítunk.

- 19 tandíjas hely -

Bővebb információ: 0259-418.252, www.partium.ro/mesteri

 

A felvételi menete az alapszakokon:

Beiratkozás: 2010. szeptember 13-23.

Felvételi vizsga az alapszakokon: 2010. szeptember 24.

    Közgazdaságtudományi Kar:

Menedzsment

Az akkreditált vezetőképzőnk (menedzserképzés) alapvető célja olyan, egyetemi szinten felkészített közgazdászok képzése állami- és magánintézmények illetve vállalatok számára, akik a legújabb menedzseri ismeretekkel és készségekkel biztosítják a piacgazdaság feltételei között a fenti egységek hatékony és eredményes működését. A hagyományos menedzsment tantárgyak mellett (termelésmenedzsment, emberi erőforrás menedzsment stb.) a tanmenet tartalmazza azokat a modern menedzsment tantárgyakat is (projektmenedzsment, innovációmenedzsment stb.), amelyek végzett hallgatóink munkaerőpiaci versenyképességét javítják. A jelenlegi munkaerőpiaci trendek alapján elmondható, hogy a magasan képzett menedzserek iránt nagy az érdeklődés. Ennek tudható be az az örvendetes tény, hogy számos diákunk már az egyetemi évek alatt munkaajánlatot kap és dolgozik, sok esetben felelős vezetői funkciókban.

Különös figyelmet fordítunk hallgatóink gyakorlati képzésére is, aminek eredményeképpen együttműködési megállapodásunk van több vállalattal is (pl. OTP Bank Románia, Sanofi-Aventis stb.), amelyeknél hallgatóink szakmai gyakorlatot, tapasztalatokat szerezhetnek és akár el is helyezkedhetnek.

A felvételi jegy összetétele: 80% - négy középiskolai év tanulmányi átlaga

20% - érettségi átlag

 

Kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási egységek gazdaságtana

A szakirány célja olyan versenyképes közgazdászok képzése, akik magas szintű és korszerű ismeretekkel rendelkeznek a dinamikusan fejlődő szolgáltatóipar (turizmus, kereskedelem, bank és biztosítások stb.) különböző területein.

A képzés iránti érdeklődés forrása az, hogy a fejlett országokban a szolgáltatások különböző területein dolgozók száma eléri, sőt több országban meg is haladja a foglalkoztatottak 70%-át. E tendencia hatásai érezhetőek Romániában is, ahol egyes szolgáltatóipari ágazatokban máris munkaerőhiány van, és egyre nagyobb igény tapasztalható az ilyen profilú szakot végzett közgazdászokra.

Másik igen fontos vonzóerőnek számít a lendületesen fejlődő turisztikai iparág egyre növekvő közgazdász-igénye. A kis- és nagykereskedelmi áruházláncok (szuper- és hypermarketek) terjeszkedése növekvő tendenciát mutat, és ezáltal sok munkahelyet kínál a kereskedelem iránt érdeklődő hallgatóinknak. Fontos megemlítenünk, hogy a Romániában jelenleg legjobban fizetett banki, biztosítási, pénzügyi munkakörökre is a szolgáltatóipar folyamatait kiválóan ismerő közgazdászokat keresnek.

Versenyképes képzésünk eredményeképpen elmondhatjuk, hogy végzőseink 2009-ben is szinte kivétel nélkül sikeresen leállamvizsgáztak és szereztek ezáltal akkreditált egyetemi oklevelet, illetve végzettségüknek megfelelően kezdhetik el karrierjük építését.

A felvételi jegy összetétele: 80% - négy középiskolai év tanulmányi átlaga

20% - érettségi átlag

Bővebb információ: 0259-418.252, www.partium.ro/econ

 

Művészeti Kar:

Zenepedagógia

A zenepedagógus-oktatás keretében lehetőség nyílik választható hangszeres, illetve énekes modul-képzésre. Ezek a kiegészítő tanulmányok a zeneirodalom, illetve az ének- és hangszerjáték magasabb szintű elsajátítását teszik lehetővé. A képzés szakmai-művészi ellenőrzése egyéni (szólóest) és csoportos (kamarazene, zenekar) nyilvános fellépések, koncertek során valósul meg. A modult alkotó tantárgycsomag a zenepedagógusi egyetemi diploma mellékleteként kiállított törzskönyvi kivonatban jelenik meg tételesen. Diákjaink opcionális tárgyként választhatják az orgona (egyházzenei) képzést, alternatívaként pedig a jazz-oktatást. A zenepedagógia szak 2001 óta folyamatosan biztosítja hallgatóinak az államvizsga lehetőségét. A Bukaresti Zeneakadémiával kialakított partnerkapcsolatunk révén, valamennyi végzősünk az ország elsőszámú szakintézménye által kiállított egyetemi diplomát kap kézhez.

A felvételi jegy összetétele: 50% szolfézs első látásra

40% hangszer- vagy énekvizsga

10% érettségi átlag



Bölcsészettudományi Kar

Angol nyelv és irodalom

A szak elsődleges célja az angol, amerikai és más angol nyelvű kultúrák egyetemi szintű tanulmányozása. A hagyományos nyelvészeti és irodalomtörténeti tanulmányok mellett számos újdonságot ajánlunk még: a harmadik félévtől diákjainknak két szakosodási lehetőséget biztosítunk, az angol-amerikai kultúra, illetve fordító-tolmács területeken. E szakirányokon belül az angolszász újságírás történetét, angol és amerikai filmkultúrát, ugyanakkor brit, amerikai, továbbá ír, kanadai és ausztrál kultúrát és irodalmat, valamint gyakorlati tolmácsolást és fordítást is tanítunk.

A képzés befejeztével diákjaink bölcsész és tanári oklevelet szereznek. A nyelvtanári, fordító-tolmács szakmán kívül sokan helyezkedtek el az üzleti világban is.

A felvételi jegy összetétele: 80% kötetlen, képességfelmérő beszélgetés angolul,

20% érettségi átlag.

- 1 ingyenes, 19 tandíjas hely -

 

Angol nyelv és irodalom - Román nyelv és irodalom

Az angol nyelv és irodalom - román nyelv és irodalom szak célja a két nyelvterületen egyaránt magas tudásszintű szakemberek képzése. A tanmenet tantárgyi szerkezete biztosítja mindkét nyelvterületen a megfelelő elméleti ismeretek és készségek elsajátítását, valamint a nyelvoktatáshoz szükséges pszicho-pedagógiai ismeretek és jártasságok elsajátítását. A képzésben hangsúlyt fektetünk a fordításhoz és tolmácsoláshoz szükséges gyakorlat biztosítására és az ezekhez a tevékenységekhez szükséges készségek elsajátítására, valamint a pedagógiai és metodikai gyakorlat biztosítására a legjobb gyakorlóiskolák és tanárok bevonásával.

A nyelvészeti és irodalmi oktatás fejleszti azokat a kommunikációs készségeket, amelyek szükségesek a mindennapokban vagy később az elhelyezkedéshez.

A felvételi jegy összetétele: 50% - angol nyelv szóbeli vizsga

30% - román nyelv és irodalom középiskolai átlag

20% - érettségi átlag

- 5 ingyenes, 23 tandíjas hely -

Bővebb információ: deptenglish@partium.ro

 

Német nyelv és irodalom

5 ok, amiért megéri nálunk tanulni németül:

1. Gyakorlatias, a munkaerőpiac igényeit figyelembe vevő képzést ajánlunk, ezért a kor igényeinek megfelelő tantárgyakat tanulhatsz: gazdasági német nyelv, fordítás, fordításelmélet, szaknyelvek, filmes tanulmányok, irodalom és film kapcsolatai, a német irodalom korszakai stb.

2. Az Európai Unió két idegen nyelv ismeretét ajánlja polgárai számára. Nálunk megtanulhatsz németül, megismerheted a német kultúrát, így jó eséllyel pályázhatsz állásra német érdekeltségű cégeknél. Hallgatóink már a képzés évei alatt álláshoz juthatnak, diplomaszerzés után német cégek romániai fiókvállalatainál, fordítóként, tolmácsként, tanárként dolgoznak.

3. A képzés kis csoportokban folyik, így itt tényleg lehetőséged van németül beszélni, eltérően a 60-70 személyes nagy csoportokban folyó oktatástól. A kedvező tanár-diák arány miatt nálunk megvalósulhat a személyre szabott képességfejlesztés!

4. Tanszékünkön fiatalos, tapasztalt, magasan képzett oktatók tanítanak! Rendszeresen fogadunk német vendégelőadókat, és külkapcsolataink lehetővé teszik, hogy a hallgatók pályázat útján németországi tanulmányúton vehessenek részt!

5. És ami a legfontosabb: helyben államvizsgázhatsz Erdély első akkreditált magyar nyelvű egyetemén!

 

Mit tanulhatsz 3 év alatt?

  • Nyelvgyakorlatok (szókincsfejlesztés, szövegértelmezés, fordítás, kommunikációs gyakorlatok stb.)

  • Kulturális ismeretek (európai kultúrák, német kultúra és civilizáció stb.)

  • Irodalmi és nyelvészeti alapozó tantárgyak (irodalomtörténet, nyelvészet)

  • Médiaismeretek (Film és multimédia)

A felvételi jegy összetétele: 50% - érettségi átlag

50% - német nyelv középiskolai átlaga vagy ennek hiányában: idegen nyelv tantárgyak átlaga

- 19 tandíjas hely -

 

Román nyelv és irodalom - Limba şi literatura română

Anul 2010 este al cincilea an de funcţionare a specializării Limba şi Literatura Română în cadrul Universităţii Creştine Partium. Pentru liceenii de mai ieri, a urma cursurile unei facultăţi de litere reprezintă o şansă care nu trebuie pierdută. Scopul specializării este asigurarea învăţării la nivel universitar şi acumularea cunoştinţelor legate de cultura, literatura, gramatica şi comunicarea în limba română.

Specializarea asigură toate mijloacele necesare în procesul de învăţare, acumulare a cunoştinţelor şi în adunarea materialelor, iar celor care doresc mai multe posibilităţi - şi aleg şi modulul pedagogic, - le asigură pregătirea la cel mai înalt nivel în şcolile unde practica se realizează cu ajutorul celor mai buni profesori. Nivelul înalt al predării limbii creează condiţii pentru plasarea celor care doresc să-şi continue activitatea ca traducători, jurnalişti sau în alte domenii asemănătoare.

Compoziţia notei de admitere: 50% - nota de bacalaureat

50% - media notelor din liceu la limba şi literatura română

- 2 locuri fără taxă şi 15 locuri cu taxă -

 

Filozófia

A szak az európai kultúra egyik legalapvetőbb ágazatába, a filozófiába nyújt bevezetést. Emellett igyekszik kialakítani a hallgatókban néhány olyan készséget, amelyek a jobb érvényesülést segítik elő. A képzésben ezért egyaránt megtalálhatók az elméleti és a gyakorlati tárgyak (filozófiatörténet, vallástörténet, etika, ismeretelmélet, vallásfilozófia, esztétika, illetve érveléstechnika, írástechnika, szövegértelmezés, retorika).

Végzettjeink elhelyezkedhetnek az oktatásban, az írott és az elektronikus médiában, önkormányzati állásokban, PR- és kommunikációs területeken, egyszóval mindazon szakmákban, ahol eszme- és ötletgazdag munkatársakra van szükség, akik fejlett elemző-, érvelési- és kommunikációs készségekkel rendelkeznek.

Az európai intellektuális hagyomány szakirány az általános filozófiai képzést mélyíti el úgy, hogy a hallgatók alkotó módon tudják kezelni a jelenkor kulturális, etikai vagy tudományos kihívásait.

A politikai filozófia szakirány olyan szakembereket képez, akik megalapozott ismeretek alapján képesek tájékozódni a politika világában, és ezeket az ismereteket - akár nevelőkként, akár elemzőkként, akár a politikai élet szereplőiként - közvetíteni is képesek.

A felvételi jegy összetétele: 50% - érettségi átlag

50% - filozófia, logika, lélektan, idegen nyelv, történelem

(X. osztály) tantárgyak középiskolai átlaga (a megjelölt öt tantárgyból két jegy figyelembevétele, a felvételiző választása alapján)

Bővebb információ: filozofia@partium.ro

- 6 ingyenes, 12 tandíjas hely -

 

Teológia

A 3 éves alapképzés keretében az alapozó tárgyak (bibliai tudományok, hitvallásismeret, egyetemes és protestáns egyháztörténet, vallástörténet, dogmatika és etika) mellett opcionális tantárgy-tömbök segítségével biztosítja az egyházi és népközösségünk igényeinek megfelelő szakosodást.

A szakirányokon belül biztosított opcionális lehetőségek:

  • Egyházművészetek és műemlékvédelem

  • Egyházi média és sajtó

  • Diakónia

  • Turisztikában alkalmazott vallástudományi ismeretek

A felvételi jegy összetétele: 50% - érettségi átlag;

50 % - a magyar irodalomból szerzett jegyek négy éves átlaga

A református didaktikai teológia szakra jelentkezők az egyetem által meghatározott okmányokhoz csatolják gyülekezetük lelkipásztorának ajánlólevelét.

- 12 ingyenes, 20 tandíjas hely -



Szociális munka

A szociális munka a segítő foglalkozások csoportjába tartozik. Azoknak ajánljuk, akik elhivatottságot éreznek arra, hogy bajbajutott, nehézségekkel küszködő embereken segítsenek, támaszt nyújtsanak hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, sajátos szükségletekkel rendelkező társaiknak.

Végzettjeink a segítő szakmák területén állami vagy egyházi intézményeknél, nonprofit szervezeteknél és szociális vállalkozásoknál is elhelyezkedhetnek. Ugyanakkor olyan jártasságokra tesznek szert, amelyek a humán szféra, az emberekkel való kapcsolattartást feltételező tevékenységek nagyon sok területén hasznosíthatók. A képzés tantárgyai között elsősorban a szociológia, a pszichológia és a jog tárgykörébe tartozó tantárgyak vannak. Ezeket az alapismereteket a szociális munka elméletének, módszertanának és gyakorlatának széles körű és alapos megismerése egészíti ki.

A harmadik félévtől diákjainknak lehetőségük nyílik a következő szakterületek alaposabb megismerésére: szociálpolitika, gyermek- és családvédelem, valamint prevenció és terápia a szociális munkában.

A felvételi jegy összetétele: 50% - érettségi jegy

50% - a középiskolában szerzett két társadalomtudományi tantárgy jegyeinek átlaga (pszichológia, közgazdaságtan, filozófia, logika, történelem közül választhatók)

- 15 tandíjas hely -

 

Szociológia

A szak lehetőséget nyújt a korszerű társadalomszemlélet alapjainak és a társadalmi jelenségek kutatási eszköztárának megismerésére, valamint a szociológus szakmához szükséges látásmód és jártasság elsajátítására. A szociológusok munkája ma már nélkülözhetetlen a társadalmi élet minden területén, a gazdaság, politika, közigazgatás, kultúra, egyház, média, oktatás, egészségügy szféráiban egyaránt. Az elmúlt évek végzettjei leginkább fejlesztési és pályázati irodák munkatársaiként, menedzserként, üzleti- és marketing tanácsadóként, közigazgatási szakemberként, újságíróként tevékenykednek.

Képzési kínálatunk egyaránt tartalmaz általános társadalmi ismeretek és kutatási módszerek elsajátítását megalapozó tantárgyakat (általános szociológia, szociológiatörténet- és elméletek, társadalomszerkezet, településszociológia, kutatási módszerek), szakszociológiai tárgyakat (pl. vallásszociológia, orvosi szociológia, közvélemény-szociológia, művészetszociológia), valamint választható tantárgycsomagokat:

  • Régiókutatás és -fejlesztés, határmenti együttműködés

  • Társadalmi kommunikáció és média

A felvételi jegy összetétele: 50% - érettségi jegy

50% - a középiskolában szerzett két társadalomtudományi tantárgy jegyeinek átlaga (pszichológia, közgazdaságtan, filozófia, logika, történelem közül választhatók)

 

A jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy - külön beiratkozási díj és dosszié összeállítása nélkül - második opcióként megjelöljék a szociális munka szakot.

  • 2 ingyenes, 19 tandíjas hely -

Elérhetőségeink:Tel./Fax: 0259/418-252, Tel./Fax: 0259/418-244

www.partium.ro

Várunk minden jelentkezőt Románia első akkreditált magyar egyetemén!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: