2015-08-18 14:04:46• hírek • Czinzel László

Partiumi Fiatal Orvosok találkozója

Ha Partiumi Magyar Napok, akkor Partiumi Fiatal Orvosok találkozója is. Az orvosokat részben összefogó Szent-Györgyi Albert Társasággal közösen indította ezt a rendhagyó találkozót a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, azzal a nem titkolt céllal, hogy utat mutasson a hazatérni akaró fiatal orvosoknak.

A találkozó meglepő eredményekkel szolgált, s kiderült, hogy a vélekedésekkel ellentétben nem a pénz az elsődleges mozgatórugója minden fiatal orvos szemében a hazatérésnek. Mivel Szatmárnémeti nem egyetemi központ, ezért sokkal több beavatkozás elvégzésére van lehetőség, mint másutt, és ez vonzó lehet a fiatal, hosszas gyakorlati évekkel és kevesebb tapasztalattal rendelkező fiatalok szemében - tudtuk meg a rezidensektől és végzős orvostanhallgatóktól a hétfő késő estébe nyúló beszélgetésen.

Azt is elmondták, hogy erősen hiányolják idősebb társaik segítségét, hiszen az orvosnevelés nem pusztán az egyetemi oktatásban kellene kimerüljön, sokkal inkább annak az elhivatottságnak az átadásában, amelyet amúgy a betegek is eléggé sokszor hiányolnak. A rezidenseket sorra utasítják el a kórházak, arra hivatkozva, hogy nekik nem kezdőkre, hanem tapasztalt szakorvosokra van szükségük - hangzott el a másik panasz, amely egyfelől érthető, a másik része azonban ott van, hogy ekkor a kezdő orvosok mögött már 11 évnyi tanulás áll, tehát szeretnék megkezdeni a valódi orvoslást, lehetőleg szakképzett orvostársuk mellett, aki képes és hajlandó átadni az évek során megszerzett tudását.

Beszéltek a fiatalok arról is, hogy a rezidens rendszer elavult, s összességében az orvosképzésen is lenne mit javítani. Javasolták, hogy Szatmár megye válasszon ki komoly szakembereket, akik 3-4 krónikus betegség orvoslásában elismertek, s ezekre koncentrálva legyen ezen betegségek központja. A korábbi években a megyei tanács által elkészített megyei egészségügyi felmérésben vannak is olyan kiemelkedő rizikót jelentő betegségek, amelyekre alapozva el lehet indulni. Elég, ha csak a népbetegségnek számító cukorbetegségre, endokrinológiai megbetegedésekre, valamint a szív- és érrendszeri problémákra gondolunk.

Adatbázis

A találkozó két társszervezője uniós alapokat kíván lehozni annak érdekében, hogy megteremtsenek egy adatbázist, ahol a fiatal orvosok a két határ mentén lévő lehetőségek közül válogathatnak, hiszen szép számmal akadnak orvosok mindkét oldalon, akik a határ másik oldalán rendelnek. A találkozó zárógondolata, hogy ameddig a rendszer nem tanul a saját hibáiból, s ameddig nem mernek az orvosok kiállni közvetlenül a saját jogaikért, de ezzel közvetve a betegekért is, addig nem is lehet jelentős fejlődésre számítani. Erre azonban égető szükség lenne több területen is, hiszen a korábban magunk mögött tudott Bulgária olyan eredményeket ér el, amelyekről mi még álmodni is csak ritkán merünk.

Kiemelt támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány

Aranyfokozatú támogatók: Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csíki sör, Barta Ati, CBA Nord Vest

Ezüstfokozatú támogatók: Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog

Támogatók: Qualiform Romania, Karmob, Secondtex, Technosam, Bodnar, Contitech Fluid Automotive Romania, Czier Tibor, Neptun Company, Mecaf, Nagy Textile, Poszet, Radical, Samfero, SVD Bau, Termo, Ave Impex, Siha Romania, Emil Gill Style, West Medica, Zolihusi, Alconor, Gati Const, Ambo Software, Apollonia, Bocons, Capco, Exotic K, Infocenter, Kiramik, Sat-an, CBS, Fastus, Erdholz, Erlux, Eskimo, Tisza-Fish.

Fő médiatámogatók: Szatmári Friss Újság, City Rádió, Szatmár.ro

Kiemelt médiatámogató: Transindex

Médiatámogatók: Informația Zilei, ITV, Portalsm.ro, M1, Duna TV, ETV, Kölcsey TV, Krónika, Bihari Napló, Erdély Online, Kelet Magyarország, Nyiregyházi Napló, Maszol.ro, Kolozsvári Rádió Románia, Retro Rádió, Som Rádió, Nagybánya.ro, TV 1, Erdélyi Riport, Erdély FM

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: