2018-11-14 13:53:50• hírek • Szatmár.ro

Pártfogókra talált a Teleki-kúria

A Ion Creangă Általános Iskola 7.C osztály néhány önkéntes tagja, akik szívesen részt vesznek iskolán kívüli tevékenységekben elhatározták, hogy válaszolnak az "Örökségünk őrei" pályázati felhívásra. Az alábbiakban az ő történetük következik.

"A pályázat lényege, hogy a köztudatba kell hozni egy elfeledett, régi történelmi műemléket. A mi választásunk a szatmárpálfalvi Teleki Blanka kúriájára esett, mivel nagy kihívásnak tartottuk. Kutatásunk során felkerestük Pálfalván a Barta házaspárt, akik rendelkezésünkre bocsátottak néhány értékes anyagot: képeket, családfát, újságcikkeket.
 

Az épület TelekI Imre gróf családjához tartozott. Az 1800-as években épült, ami többnyire vakációs házként szolgált a Teleki családnak. Telek Imrének három gyermeke volt: Blanka, Emma és Miksa. A házban Emma állapodott meg, aki ésküvői hozományként kapta meg a kúriát. Emma házasságot kötött egy francia újságíróval De Gerandoval. Két gyermekük született, Antónia és Attila. Teleki gróf lányai, Blanka és Emma az 1848-as forradalmi tevékenységükről voltak ismertek. Blankáról közismert volt, hogy a kúria területén a Szamos folyó melletti erdőcskében forradalmárokat rejtegetett. Édesapja nem támogatta ezt a kezdeményezést, emiatt kapcsolatuk megromlott, de ezek ellenére nem jelentette a hatóságoknak. Két év megfigyelés után valaki mégis elárulta őt, házkutatást tartottak a kastélyban és 1851. május 13-án letartóztatták. 10 év börtönbüntetésre ítélték, amiből 5 évet Pesten és Kufsteinban letöltött. 5 év után szabadon engedték, de ekkora az egészsége nagyon megromlott. Élete utolsó éveit Emmánál töltötte Párisban, ahol 1862-ben meghalt. A Montparnassi temetőben helyezték végső nyugalomra.



Blanka tagja volt számos alapítványnak, amely a nők egyenjoguságáért harcolt és számos cikket írt ezen nézeteiről. 1846-ban alapította az első magyar nyelvű leányiskolát Budapesten. A 1848-as forradalom bukása után Blanka Pálfalvára költözött, ahol a szép nyári délutánokon a falu gyerekeit tanítota írni és olvasni. A Teleki Imre kúria utolsó tulajdonosa Felix Teleki de Gerando felesége volt, aki 1937-ben halt meg. Sajnos halála előtt eladományozta a kúriát Vasile Barbulnak, aki a Teleki család pénzügyi adminisztrátora volt. Az 1989-es forradalom után Vasile Barbul utódai visszaigényelték az épületet és miután visszakapták némi fizetés ellenében átadták a Federalcoop szövetkezetnek. Az államosítás után a kúriában egy általános iskola működött, később vendéglőt üzemeltettek benne és a legutóbbi években a falú fiataljai diszkókat szerveztek az épületben.
 

A Teleki-kúria ma már üresen, fennmaradását kis időn belül megkérdőjelezhetővé téve áll. Mostani állapota össze sem hasonlítható régi önmagával. Ezen szeretnénk változtatni, illetve segíteni.Természetesen a mi lehetőségeink korlátozottak minden téren de segélykiáltásunk halló fülekre talállhat az illetékes hatóságoknál, s talán reménytelennek tűnik de álmodunk arról, hogy a Teleki-kúria vissza kaphatja egykori méltóságát."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: